latinica  ћирилица
28/10/2014 |  16:50 | Autor: RTRS

Dobojski "Vodovod" dobio donaciju od Švajcarske

Dobojski "Vodovod" dobio je laboratoriju za analizu vode i dvije automatske hlorne pumpe za crpne stanice u Lukama i Rudanci. Donacija vrijedna 170.000 maraka stigla je od Vlade Švajcarske .
Dobojski "Vodovod" dobio donaciju od Švajcarske - Foto: RTRS
Dobojski "Vodovod" dobio donaciju od ŠvajcarskeFoto: RTRS

Nova oprema omogućiće kvalitetnu i pouzdanu analizu vode koja se koristi za piće. "Vodovodu" je od velike koristi, jer je njihova oprema u laboratoriji uništena u poplavi.

"Vrijednost donacije je oko 170.000 maraka a oprema je kupljena ovdje lokalno, to znači u BiH", rekao je Јosef Guntern, direktor Kancelarije za saradnju pri ambasadi Švajcarske u BiH.

Za oko 42.000 Dobojlija najvažnije je da je voda koju piju iz gradskog vodovoda ispravna . Primjedbe koje imaju odnose se na cijenu .

Cijena vode povećana je prije poplave sa 1,10 na 1,40 maraka po kubnom metru. Za privrednike 4,40 maraka što je velika stavka za uništenu dobojsku privredu. U "Vodovodu" kažu da su to ekonomske cijene koje im omogućavaju da posluju bez gubitaka.

"Cijenu vode kreira i određuje osnivač, a to je grad Doboj a  o promjeni cijena to ćemo vidjeti u narednom periodu" kaže Živko Erceg, zamjenik direktora Vodovoda u Doboju.
"Generalno o smanjenju vode ja nemam informacija da je do sada preduziman dio aktivnosti jer bi to i ekonomski bilo teško održivo i neopravdano", rekao je zamjenik gradonačelnika Doboja, Dragan Vasilić.

Osim donacije za "Vodovod", Švajcarci na području Doboja obnavljaju 170 stambenih jedinica, a ohrabruje najava projekta ulaganja u privredu .