latinica  ћирилица
28/10/2014 |  19:27 | Autor: RTRS

Promovisane knjige autora iz Srpske

Knjiga Rajka Vasića "Politička stranka - permanentne izborne aktivnosti" predstavljena je danas na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Vasić je na promociji na štandu Republike Srpske rekao da je knjiga spoj teoretskog i praktičnog koncepta organizacije stranaka i izbornih aktivnosti prilagođenog domaćim uslovima, odnosno uslovima masovnog članstva u političkim strankama. On je napomenuo da ovdje ljudi hoće da budu u nekoliko stranaka istovremeno za razliku od Zapada gdje vlada slaba zainteresovanost za članstvo u političkim strankama.

Autor je rekao da u knjizi predstavljenim konceptom organizacije političke stranke "pokušava da stranku organizuje kao organizam koji će živjeti ne samo u kampanji, ne samo za izbore, kada treba slagati nešto biračima, nego koja će živjeti cijelo vrijeme između izbora". On je istakao da je otuda sintagma "permanentna izborna aktivnost" u naslovu knjige.

Vasić je naveo da je u razvoju svog koncepta pošao od jednostavne činjenice da je politička stranka veliki ljudski kolektivitet, poput vojske ili crkve i da je, kao i svaki koncept, on u nekom dijelu idealan, ali nije idealistički ako postoji energija i organizacija koja će to provesti u djelo.

"Želim da se svakom članu stranke, glasaču ili neutralnom biraču organizacijski približim, da mu dam važnost, a ne da se važnost seli prema vrhu stranke i prema liderima. Političke stranke se moraju vratiti ljudima", naglašava Vasić.

Na štandu Republike Srpske predstavljene su i izabrane pjesme Eve Lipske "Turisti riječi", koju je objavila "Kuća poezije" iz Banjaluke i vodič o manastirima i najznačajnijim crkvama u Republici Srpskoj i BiH "Duhovno blago" Mire Lolić-Močević, u izdanju Radio-televizije Republike Srpske.

Predstavljene su i knjige "Svjetlost Istočnog Sarajeva", koja je objavljena u okviru izdavačke djelatnosti Matične biblioteke za slijepa i slabovida lica i "Bolnički aforizmi" Slobodana Јankovića u izdanju "Art printa" iz Banjaluke.

Organizovana je i promocija knjige Јelene Kojović-Tepić "Kuća vremena" u izdanju "Besjede" iz Banjaluke, kao i "Moć govora i druge izraelske priče" u izboru i prevodu Ane Šomlo, te izdanja Filozofskog fakulteta Pale.