latinica  ћирилица
28/10/2014 |  20:21 | Autor: RTRS

Bijeljina: Krivične prijave zbog zloupotrebe vaučera

Prve krivične prijave protiv tri lica iz Batkovića i Ostojićeva, kod Bijeljine, zbog zloupotrebe vaučera Fonda solidarnosti Republike Srpske stigle su iz policije u Okružno tužilaštvo u Bijeljini.

- Ovi izvještaji se odnose na lica protiv kojih su dostavljeni izvještaji tokom jula prilikom popisa i procjene štete u mjestima u kojima oni stanuju, jer su članovima opštinske komisije dali neistinite podatke - rekla je Aleksandra Simojlović, portparolka CЈB Bijeljina.

U gradskoj popisnoj komisiji za koju je nadležan predsjednik Skupštine grada Dragan Đurđević, danas nismo mogli da saznamo koje su bile nadležnosti članova komisije, a time i odgovornost prilikom popisa štete. On je bio odustan, a niko drugi nije mogao dati objašnjenje. Odsutni su bili i nadležni u gradskoj upravi za spiskove za podjelu humanitarne pomoći u novcu i robi koja je stigla posredstvom Crvenog krsta. Pitali su to i mještani poplavljenih sela na sinoćnjem protestu u Brocu.

Perica Gligić, sekretar CK Bijeljina, kaže da su povjerenici Civilne zaštite u mjesnim zajednicama pravili spiskove, te preuzimali robu u centralnom magacinu, a da na to kako su je dijelili poplavljenim domaćinstvima, gradska organizacija CK nije mogla da utiče.

Mještani Broca ističu da neće odustati od prava na novčanu pomoć koja im pripada, a koja je do sada dijeljena po sumnjivim kriterijumuma. Oni navode da će tražiti da se javno objave spiskovi.

Podjela humanitarne pomoći i novcu i robi trebalo bi da bude predmet krivičnih istraga, kao što je slučaj sa vaučerima, ističu građani. O tome se progovorilo tek prije nekoliko dana, dok je za vaučere, podsjećamo, javnost upozoravala još u julu i avgustu.

Osim ova tri izvještaja koja je CЈB Bijeljina podnio Okružnom tužilaštvu, po zahtjevu Tužilaštava trenutno se sprovodi pet istraga, protiv 21 lica u vezi s tim da su neovlašteno dobili platnu karticu Fonda solidarnosti.