latinica  ћирилица
28/10/2014 |  21:19 | Autor: RTRS

Počeo Festival "Prvi kadar"

U Istočnom Sarajevu večeras je svečano otvoren 8. međunarodni filmski festival "Prvi kadar" pod motom "Bez cenzure!", u organizaciji Forum teatra iz Istočnog Sarajeva.
Rediteljka Debora Perkin otvorila festival - Foto: SRNA
Rediteljka Debora Perkin otvorila festivalFoto: SRNA

Performansom "Vizuelizacija cenzure" festival je otvorila Debora Perkin, jedna od najnagrađivanijih britanskih dokumentarista, dobitnik prestižne nagrade BAFTA.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić istakla je da umjetnost mora, ne samo da ima slobodnu formu, izraz i ideologiju, nego da njen opstanak ne smije da bude doveden u pitanje, jer je ona jedna od značajnih ljudskih i društvenih potreba.

Čestitku povodom organizovanja festivala uputio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, dok je resorno ministarstvo pokrovitelj festivala.

U večerašnjem programu prikazan je animirani film "Fakini", autora Berina Tuzlića iz Sarajeva, i predpremijerno dugometražni igrani film "Milica", autora Dragana Elčića.

- Iako je produkcija bila protiv da film bude prikazan prije zvanične premijere na beogradskom Festu, imao sam želju da on kao predpremijera bude prikazan u Istočnom Sarajevu. Stalo mi je da filmom skrenem pažnju na tragičnu sudbinu djeteta u 21. vijeku koje nema pravo na djetinjstvo, igru i slobodu življenja. To je jedinstven slučaj u Evropi - istakao je Elčić.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja organizovana je multimedijalna izložba "Sonja Savić, devojka iz grada", autora Predraga Živkovića. Riječ je o izložbi odabranih predmeta iz glumičine privatne kolekcije, njene filmske nagrade, fotografije, novinski tekstovi. Živković je istakao da je izložba podsjećanje na veliku glumicu i njene brojne uloge kojima je obilježila jugoslovensku i srpsku kinematografiju. Izložba će biti otvorena do 31. oktobra.

Festival "Prvi kadar" dodijelio je plaketu "Filmska klapa" direktoru Kinoteke Republike Srpske Milovanu Pandureviću za doprinos razvoju festivala, očuvanju filmskog nasljeđa i postavljanju temelja filmske umjetnosti Srpske.

Na festivalu, koji će trajati do 31. oktobra, u zvaničnom takmičarskom programu biće prikazano 45 filmova u sedam selekcija iz 20 zemalja - Izraela, Italije, Njemačke, Austrije, Engleske, Danske, Brazila, Kube, Argentine, Španije, Rusije, Portugala, Francuske, Grčke, Bugarske, Norveške, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Republike Srpske i BiH. 

U takmičarskom dijelu festivala biće prikazan i film režiserke RTRS-a Snježane Brezo i snimatelja Danijela Pavlovića, višestruko nagrađeni "Dah života", koji govori o stradanju beba u Banjaluci 1992. godine.

U pratećem programu festivala biće realizovane projekcije animiranih filmova ASIFE BiH, "DokMasterKlas", promocije, "Kids fest", specijalna projekcija za štićenike KPZ "Kula" i revija domaćeg igranog filma.

Premijerno u Istočnom Sarajevu biće prikazani igrani filmovi "Mamula" Milana Todorovića i "Varvari" Ivana Ikića.

U večernjim projekcijama, svakog festivalskog dana u 19.00 časova biće prikazani dokumentarni filmovi takmičarskog i pratećeg programa festivala.