latinica  ћирилица
29/10/2014 |  08:46 | Autor: vecernjenovosti

U Podgorici taksi jeftiniji od autobusa!?

Kad gorivo poskupi obično to znači i poskupljenje mnogih drugih artikala. Međutim, cijene goriva su pojeftinile čak četiri puta zaredom što se nije odrazilo na cijene, a očekivano bi bilo da barem gradski prevoz pojeftini.

Prevoznici u Podgorici tvrde da je sadašnja karta od 70 centi u gradskom prevozu najjeftinija u regionu, a kako pišu "Novosti", i da bude novih pojeftinjenja goriva oni cijene neće mijenjati.

Kada se izračuna, sada je isplativije voziti se sopstvenim automobilom, naročito, ako bar dvoje iz porodice ide na posao, fakultet ili u školu.

Јeftinije je i voziti se taksijem, jer će vožnja na relaciji od, na primjer, tri ili četiri kilometra u gradu koštati oko euro i 30 centi. Ako se opet voze dvoje ili troje, kako obično čine mladi, mnogo će manje platiti nego da koriste gradski prevoz.

Posebne olakšice neće imati ni pojedinci koji se odluče za kupovinu mjesečne karte.
Za đake i studente ona košta 20 eura. Za zaposlene je pet eura skuplja.

Ako se uporedi da na primjer studenti mjesečnu kartu od Nikšića do Podgorice plaćaju 30 eura, a udaljenost je 54 kilometra, onda je opet lako zaključiti da su karte kod podgoričkih prevoznika namijenjene onima sa dubljim džepom, a ne prosječnim građanima koji po pravilu i najčešće koriste tu vrstu prevoza do posla ili fakulteta i škole.