latinica  ћирилица
29/10/2014 |  12:16 | Autor: SRNA

Banjaluka - Dodijeljene stipendije srednjoškolcima

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je danas da je uslove konkursa za dodjelu stipendija ispunilo 1.106 učenika srednjih škola.
Gavranović - uručenje stipendije - Foto: SRNA
Gavranović - uručenje stipendijeFoto: SRNA

"Danas smo nakon okončanog konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola počeli proces uručenja rješenja o stipendijama, a na ovaj konkurs javilo se više od 1.170 učenika, a 1.106 je dobilo stipendije", rekao je Gavranović novinarima.

On je nakon uručenja rješenja o stipendiranju najboljim učenicima srednjih škola izjavio da vrlo mali broj učenika nije ispunio  opšte kriterijume. Blažim kriterijumima želimo da omogućimo što većem broju naših učenika da dođu do stipendije", dodao je Gavranović.

On je rekao da je proces uručenja rješenja o stipendiranju učenicima srednjih škola danas otvoren uručenjem rješenja za deset najboljih učenika.

Gavranović je naveo da je pozvan jedan broj članova porodica poginulih boraca, porodica ratnih vojnih invalida, socijalnih kategorija, kao i učenici koji su upisali deficitarna zanimanja.

On je rekao da je u budžetu grada za stipendije učenicima i studentima za školsku 2014/2015. godinu planirano 1.600.000 KM.

Gavranović je rekao da stipendija na godišnjem nivou iznosi oko 800 maraka, odnosno 150 maraka za deficitarna zanimanja, a 80 za sve ostale kategorije, ističući da će isplata stipendija krenuti naredni mjesec.

"Povećanjem stipendija za deficitarna zanimanja željeli smo da utičemo na upisnu politiku i da pokušamo stimulisati onu djecu koja upisuju zanimanja kojih nema na tržištu radne snage i kako bi ih ohrabrili da završetkom tog školovanja imaju sigurnu perspektivu da se mogu zaposliti u Banjaluci", rekao je Gavranović.

Stipendista grada Banjaluka i učenik četvrtog razreda Građevinske škole Ljupko Mišeljić rekao je da grad Banjaluka stipendijama stimuliše mlade ljude. "Bez obzira na iznos, stipendija je stimulacija. Kad dobijete stipendiju grada onda vjerovatno znači da vas grad podržava i da vrijedite, te imate stimulans za dalje", rekao je Mišeljić.

Učenica trećeg razreda Srednje muzičke škole "Vlado Milošević" Nikolina Babić rekla je da je i ranije primala stipendiju grada i da joj ona mnogo znači, jer pomaže u daljnjem školovanju. Ona je dodala da je upisala još jednu srednju školu u Sremskoj Mitrovici i da će joj stipendija pomoći u budućem školovanju