latinica  ћирилица
29/10/2014 |  14:01 | Autor: SRNA

Prezentovan projekat izgradnje autoputa Banjaluka-Split

U Banjaluci je danas prezentovan projekat izgradnje autoputa Banjaluka-Split, čija je dužina 186 kilometara.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je za Republiku Srpsku izgradnja ovog autoputa izuzetno važna.

- Za završetak izgradnje autoputa potrebno je pet do sedam godina, dok za zatvaranje finansijske konstrukcije i izradu neophodne dokumentacije treba 10 do 12 godina- naveo je Čubrilović, i izrazio nadu, da će se u dogledno vrijeme početi sa realizacijom ovog projekta.

Direktor Autoputeva Republike Srpske, Dušan Topić, naglasio je da bi izgradnja trase autoputa Banjaluka-Split kroz Republiku Srpsku, u dužini od 99,2 kilometara, koštala oko 1,5 milijardi evra.

- Autpoutevi RS sprovode niz aktivnosti na pripremi još jednog velikog infrastrukturnog projekta od velikog značaja za Srpsku, BiH i region, a riječ je o nastavku autoputa Gradiška-Banjaluka, odnosno dalje prema jugu - rekao je Topić.

On je naveo da je interes za realizaciju ovog projekta pokazalo nekoliko regionalnih i evropskih kompanija, ali da su najodlučniji bili predstavnici kineske kompanije Sinohidro.

Direktor Cesta FBiH Filip Vujeva rekao je da je sačinjena projektna dokumentacija za trasu autoputa Banjaluka-Split koja prolazi kroz Federaciju BiH.

- Ova saobraćajnica je veoma značajna za privredni razvoj cijele BiH. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama krenuti u realizaciju ovog projekta - naglasio je Vujeva.

Prezentaciji projekta prisustvovali su i predstavnici Ambasade Hrvatske u BiH.