latinica  ћирилица
29/10/2014 |  15:59 | Autor: RTRS

U Foči hladni radijatori

U Foči u više od četrdeset stanova u centru grada i nekoliko poslovnih prostora danima su hladni radijatori. U toku je zamjena cijevi kojima je već odavno istekao rok trajanja.

Iz kotlovnice u Krajiškoj ulici br.16 u centru Foče zagrijava se oko 4.500 kvadratnih metara stambenih i poslovnih prostora. Ovim cijevima koje su stare skoro 40 godina dnevno se gubilo oko šest kubnih metara tople vode. Treća je godina kako bilježe ogroman gubitak - veća potrošnja uglja, učestalo hladni radijatori.

"Kulminiralo je prošle sedmice kada su pukle cijevi. Pokušavali smo mehanički da prekopamo ali nije se mogao naći kvar. Korisnici iz ove kotlovnice su donijeli odluku da se ide u kompletno mijenjanje toplovoda", rekao je Milenko Vladičić predsjednik Upravnog odbora ZEV-a “Krajiška ulica br.16“ Foča.

Iz ove kotlovnice, osim po 24 stana u dvije zajednice etažnih vlasnika, griju se i zgrade lokalne administracije, Osnovnog suda, kao i više poslovnih prostora. Osim novčnog gubitka, glavobolje zadaju i stalni kvarovi. Izmjena dotrajale mreže najbolje je rješenje.

"Trebalo bi za jedno sedam dana završiti. Nadamo se da će ići sve po planu i da nećemo imati nepredviđenih problema i stanari grijanje mogu očekivati od sedam do deset dana", dodao je Miomir Savić, direktor “Montings“ Foča.

Ova investicija zajednice etažnih vlasnika koštaće oko 23.000 konvertibilnih maraka,tako da će svi morati da izdvoje po šest maraka po kvadratnom metru .