latinica  ћирилица
29/10/2014 |  16:15 | Autor: Agencije

Skoplje: Vlada još ćuti o projektilima

Makedonska Vlada još se nije oglasila o sinoćnjem incidentu, kada su na njenu zgradu ispaljena dva projektila velikog kalibra, a nije poznato ni da li je tokom incidenta zasjedala Vlada, budući da se sjednice uobičajno održavaju utorkom uveče.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i dalje radi na vještačenju projektila, a neki mediji objavili su da je riječ o mecima velikog kalibra, dok drugi, prikazujući oštećenja, tvrde da je riječ o granati iz ručnog bacača.

Јedan projektil završio je u krovnoj konstrukciji, a drugi na drugom spratu objekta.

Iz Ministarstva navode da još ne postoje informacije ko su počinioci i koji su motivi. Resorna ministarka Gordana Јankulovska nije odgovorila da li je nakon incidenta pojačano obezbjeđenje na vitalnim i strateškim objektima u državi.

Sinoćnji napad podsjetio je na incident u blizini zgrade makedonske Vlade 2007. godine, kada su ispaljene dvije tromblonske granate. Tada projektili nisu pogodili cilj, već objekat pored zgrade Vlade. Utvrđeno je da su tromblonske granate južnoafričke proizvodnje ispaljene sa razdaljine  oko 400 metara, ali slučaj, koji je tada okvalifikovan kao teroristički, još nije rasvijetljen.