latinica  ћирилица
29/10/2014 |  18:40 | Autor: RTRS

Promovisana izdanja NUBRS, Podgorelec predstavio i monografiju posvećenu Ćejvanu

Na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu i danas su promovisana brojna izdanja iz Republike Srpske.

Čitalačkoj publici, između ostalog, predstavljena je monografija posvećena velikom glumcu Ademu Ćejvanu, kao i zbornici radova o stvaralaštvu Branka Ćopića i Ive Andrića. 

Novinar i publicista Slavko Podgorelec, u ovoj monografiji sabira sjećanja na veliko ime jugoslovenskog glumišta – Adema Ćejvana, od čije smrti je prošlo 25 godina. Autorovo profesionalno i privatno druženje s velikim umjetnikom daje specifičan pečat ovoj knjizi, koju su objavili Narodno pozorište Republike Srpske i "Besjeda".

- Nazvao sam je "atipična monografija". Zašto atipična – monografije boluju od puke faktografije, a ovdje ja pričam recimo ono što su drugi o Ademu pričali i što Adem priča sam o sebi - rekao je autor knjige, Slavko Podgorelec.

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske predstavila je zbornike "Ćopićevo modelovanje realnosti kroz humor i satiru" i "Andrićeva hronika", koji imaju poseban značaj.

Јavnosti su predstavljena i izdanja SKPD "Prosvjeta", Tehnološkog fakulteta iz Zvornika i Mašinskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva, kao i knjiga "Tamo preko Vrbasa" Tome Marića, po čijim motivima je snimljena serija "To toplo ljeto".