latinica  ћирилица
30/10/2014 |  16:18 | Autor: SRNA

Ispitati informacije o neregularnostima u EULEKS

Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" saopštila je da informacije koje prenose mediji da je specijalni tužilac Euleksa krivotvorio dokumenta u montiranom procesu protiv lidera SDP Olivera Ivanovića potvrđuju stav da ovo nije pravni proces i da su politički razlozi ispred pravnih kada je riječ o određivanju pritvora Ivanoviću.
Oliver Ivanović - Foto: Novosti.rs
Oliver IvanovićFoto: Novosti.rs

- Krajnje je vrijeme da nezavisna istraga ispita sve insajderske informacije o neregularnostima u Euleksu, ali prije toga očekujemo da se Ivanoviću dozvoli odbrana sa slobode i to odmah, jer se iz dana u dan potvrđuje sumnja u regularnost ovog političkog procesa - navodi SDP.

Iz ove inicijative upozoravaju da postoji realna opasnost da previranja u Euleksu uspore postupak i da se neosnovani pritvor pretvori u neosnovani zatvor.

Odgovarajući da li je pokrenuta istraga o navodnom krivotvorenju dokaza u slučaju Ivanovića, portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon rekla je da je ovo pitanje trenutno pred sudom.

- Sudsko vijeće Euleks sudija ima isključivu nadležnost nad dokazima, uključujući i dokumenta, i ovo tijelo će odlučiti o težini dokaza i značaju koji će im biti dodijeljen" - navela je Nikolić Solomon.

Beogradska "Politika" objavila je u današnjem izdanju da je specijalni tužilac Euleksa Cezari Mihalčuk u optužnici protiv Ivanovića krivotvorio navode iz dopisa MUP-a Srbije u kojim je jasno naznačeno da lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" nije bio pripadnik ni aktivnog, niti rezervnog sastava MUP-a Srbije za vrijeme bombardovanja 1999. godine. Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1999. godine.