latinica  ћирилица
31/10/2014 |  08:39 | Autor: Agencije

Uhapšen "američki četnik" Erik Frejn

Policija iz Pensilvanije uhapsila je, poslije gotovo šest sedmica skrivanja, Erika Frejna, osumnjičenog za ubistvo američkog policajca. Pred tužiocem bi se mogao pojaviti već danas, a za počinjena krivična djela prijeti mu smrtna kazna.
Erik Metju Frejn - Foto: AP
Erik Metju FrejnFoto: AP

Erik Frejn (31), u medijima nazvan i "američki četnik", optužen je za ubistvo i pokušaj ubistva. Smrtonosne povrede u njegovom napadu zadobio je policajac Brajan Dikson, dok je Aleks Daglas poslije operacije počeo da se oporavlja. Pretpostavlja se da Frejn, koji koristi srpsko ime "Vučko", ima neraščišćene račune s državom, jer je protiv američkih vlasti redovno pisao još od 2006. godine.

Frejn je identifikovan nakon što je njegov džip pronađen nekoliko kilometara od mjesta na kojem je pucao na policajce. U vozilu su pronađene čaure, ali i mnogo vojne opreme.

FBI ga je stavio na listu deset najtraženijih ljudi u SAD, a prema prvim rezultatima istrage, on je napad na policajce planirao više od šest meseci.

Tužioci su danas rekli da će tražiti smrtnu kaznu za osumnjičenog Frejna za kojim je tragalo nekoliko stotina policajaca. Frejnovo hapšenje oko 56 kilometara južno od mjesta na kome je izveo napad iz zasjede moglo bi konačno rasvijetliti misterije kojima je obavijen sramni napad na pripadnike policije i objasniti kako je osumnjičeni uspijevao da 48 dana bude korak ispred vlasti, navodi Rojters.

"Erik Frejn je imao misiju da napadne policiju. Plašili smo se da će ako izađe iz zasjede ubiti veći broj policajaca, a možda i civila", izjavio je komesar pensilvanijske policije Frenk Nunan. Tužilac je rekao da će se Frejn vjerovatno pojaviti pred sudom u petak.

Policija je saopštila da osumnjičeni već dugo gaji mržnju prema policiji. Na meti snajperiste nije bio nijedan pojedinačni policajac, navela je policija. Vlasti su na početku potrage tvrdile da se Frejn, koji živi s roditeljima u Kanadensisu, 20 kilometara južno od policijske baze koju je napao, krije u blizini, negdje u gustim šumama te oblasti.

Veliki broj policajaca i agresivne taktike primjenjivane za vrijeme potrage uznemirili su mnoge stanovnike tog inače mirnog područja sjeveroistočne Pensilvanije, iako je snajperski napad šokirao ljude koji tu žive.