latinica  ћирилица
31/10/2014 |  09:07 | Autor: TANЈUG

Bugarska i Austrija za skoru izgradnju Јužnog toka

Izgradnja gasovoda Јužni tok je prioritet za Bugarsku i Austriju, rekli su bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev i njegov austrijski kolega Hanc Fišer na konferenciji za novinare nakon bilateralnih razgovora.

"Aktivno podržavamo projekat Јužni tok, kao mogućnost diversifikacije maršruta za isporuku gasa u jugoistočnu i centralnu Evropu. Informisao sam predsjednika Fišera da u Bugarskoj postoji politički konsenzus po pitanju izgradnje tog gasovoda", naglasio je Plevnelijev.
 On je podsjetio da je projekat gasovoda na zahtev Evropske komisije zamrznut, i izrazio nadu da će u korektnom dijalogu s novim sastavom EK projekat dobiti "zeleno svjetlo", prenio je Tas.
 "U pogledu izgradnje Јužnog toka smo saglasni - u projekat su uključene članice EU i NATO, gasovod će proći preko njihovih teritorija i očekujemo da će se naći razumno rješenje. Sjeverni tok postoji i znači, u cilju diversifikacije, moramo da izgradimo i Јužni tok", rekao je Fišer.
 Plevnelijev je kazao da Bugarska aktivno radi sa EK na rješavanju problema Јužnog toka.
 "U odnosu na Јužni tok i bugarska vlada i EK rade zajedno. Korespodencija između njih se odnosi na sve aspekte Јužnog toka. Gasovod će biti izgrađen u skladu s evropskim pravilima, a ne u suprotnosti s njima. Želim da vas uvjerim da se prema ovom pitanju odnosimo veoma ozbiljno i radimo na tome zajedno sa EK", naglasio je bugarski predsjednik.
 Plevnelijev se takođe obratio s molbom ruskim kolegama - "neka i ruska strana intenzivira pregovore s EK, neka Gasprom zaista sjedne za jedan sto s novoizabranom Evropskom komisijom i jednom za svagda riješi pitanje Trećeg energetskog paketa i Јužnog toka".
 Ni Bugarska, ni Austrija ne mogu samostalno da rješavaju taj problem. Mi želimo da Јužni tok bude izgrađen. Bugarska je spremna da gradi Јužni tok i podržava ga, ali zeleno svjetlo za početak gradnje mora da da Evropska komisija, ukazao je Plevnelijev.
 Fišer je podsjetio da u "odnosu na Јužni tok postoje dvije teme - izgradnja gasovoda, koju će realizovati njemačke, francuske, engleske i druge kompanije i drugo - korišćenje gasovoda za isporuke prirodnog gas.
 "U vezi s korišćenjem gasovoda, naša kompanija OMV Norge AS već ima potpisan dogovor. Znam sigurno da sve stavke evropskog zakonodavstva naša strana ispunjava. Ako su garancije potvrđene, nema razloga da se ne izgradi gasovod, to je suština austrijskog stava o Јužnom toku", naglasio je Fišer.
 Predsjednik Austrije se nalazi u zvaničnoj posjeti Bugarskoj, koja predviđa susrete s bugarskim zvaničnicima i učešće na bugarsko-austrijskom biznis forumu.