latinica  ћирилица
01/11/2014 |  09:41 | Autor: RTRS

Najneobičniji običaji pri vjenčanjima širom svijeta

Mislite da su domaći običaji pri vjenčanjima manje-više čudni? Skidanje cipele mladoj ili bacanje jabuke preko kuće u koju mladenka dolazi?! Pročitajte šta čeka mladence iz Sjevernog Bornea, Škotske, Ukrajine, Tahitija, Јužnoafričke Republike, Kine, Indije i Mauritanije.

 Srdačno ste pozvani da prisustvujete neobičnim običajima pri vjenčanju.

- Na Јavi mladenci plaćaju vjenčanu taksu prije vjenčanja. Ali ne u novcu, već u repovima pacova. Za vjenčanje - 25, a za razvod - 40 repova.

- U Tujii, etničkoj grupi republike Kine, vjeruju da mlada mora plakati mjesec dana prije vjenčanja, najmanje sat dnevno. Sve žene u porodici solidarne su sa mladom tokom ovog perioda.

- Za pripadnike Tidong zajednice u Sjevernom Borneu, pripreme vjenčanja su prava muka. Mladenci su zatvoreni 3 dana prije vjenčanja sa zabranom odlaska u toalet. Vjeruje se da će tako potomci biti zdravi.

- U Јužnoj Koreji postoji običaj nazvan - BALAKA. Nakon čina vjenčanja, smrdljivom ribom udaraju mladoženju po stopalima.

- Daur narod Kine praktikuje haruspajsi - razrezivanje pileta. Gledanjem u pileću jetricu predviđaju uspjeh braka, ali i biraju datum vjenčanja.

- Takozvano ocrnjivanje mlade ovdje je tradicija i to tako što je za djevojačko veče posipaju ribom i pokvarenim jajima. Namjera je da ponize mladu i pripreme je za brak.

- Kako navodi Univerzitet Viktorija u Velingtonu, mladina porodica i pleme formiraju ljudski tepih, preko kojeg mladoženja prelazi kako bi došao do mladine kuće.

- Јedna od najvećih etničkih zajednica u Istočnoj Africi je pleme Nuer. U Јužnom Sudanu, ako supruga brata ostane udovica, drugi brat može da je oženi. Djecu iz novog braka, smatraju potomcima pokojnog srodnika.

- Prema tradiciji, u kući mladenaca okupljaju se gosti i lupaju saksije i lonce. Ako nekog ne pozovu na prijem, taj kidnapuje mladoženju, stavlja ga na konja i ostavi u divljini.

- Indijsko vjenčanje Našlo se na vrhu ove neobične liste. Prema astrološkom sujevjerju, nekim ženama suđeno je da budu Maglinke - da se razvedu ili postanu udovice, a kako bi razbile kletvu moraju se udati za drvo.