latinica  ћирилица
01/11/2014 |  10:14 | Autor: RTRS

Šta Novaka drži na tronu po završetku sezone?

Đokovićev ostanak na prvom mjestu ATP liste zavisi, kako od njega, i njegovih rezultata u Parizu i Londonu, tako i od igara Rodžera Federera.

Ukoliko savlada Nišikorija u polufinalu Pariza (danas od 17.00 časova), Novak bi u trci za prvo mjesto dodatno povećao prednost nad Rodžerom Federerom. Podsjećamo, prije ovog turnira Đoković je na Rejs listi (rezultati samo za ovu godinu) imao 490 bodova prednosti, a već sada je zaradio 180 bodova više od Federera.

Ako savlada Nišikorija i plasira se u finale, Đoković bi imao 1030 bodova viška u odnosu na Švajcarca. Ukoliko podigne pobjednički pehar, Novak bi otišao na 1310 poena viška.

Eventualom pobjedom u Parizu samo jedna pobjeda u Londonu Novaka bi zadržala na vrhu. Čak i ukoliko Đoković ne ostvari ni jednu pobjedu u Londonu, Federer bi morao da ode "do kraja", odnosno da osvoji titulu u Londonu kako bi došao do prvog mjesta na ATP listi.

U slučaju poraza od Јapanca u Parizu, sve će se odlučivati na završnom Mastersu u Londonu.

Tada bi najsigurniji način za Novaka da ostane na vrhu bio da, naravno, osvoji titulu, ili dobije sva tri meča u grupi i u polufinalu. Takav rasplet bi mu, bez obzira na rezultate Federera, omogućilo da ostane na vrhu.

Lakši posao, trenutno najbolji teniser svijeta, imao bi u slučaju da pobijedi u polufinalu Pariza, ali ne osvoji titulu, jer bi mu bile dovoljne pobjede na tri meča u Londonu.

Treba napomenuti i to da Rodžer Federer nakon Londona igra i finale Dejvis kupa, gdje može da osvoji 225 novih bodova, dok će Novaku istovremeno biti brisano 150 bodova iz Dejvis kupa od prošle godine.

Podsjećamo, maksimalan broj poena koji teniser može da osvoji na završnom Mastersu u Londonu jeste 1500 (titula uz sve pobjede u grupi).