latinica  ћирилица
01/11/2014 |  18:44 | Autor: RTRS

Mljekari prijete blokadom carinski terminala

Domaći mljekari pred ozbiljnim problemima. Poplave su ove godine bitno smanjile proizvodnju. Problemi su kulminirali zbog sankcija Evropske unije prema Rusiji, kada je pojačan uvoz mlijeka u BiH iz evropskih zemalja.

Domaći mljekari prijete blokadom carinskih terminala, ako nadležne institucije ne preduzmu konkretne mjere. U Upravi za indirektno oporezivanje tvrde da nema povećanog uvoza i da je u odnosu na prošlu godinu čak prepolovljen.

Međutim, domaći prozvođači imaju drugačije podatke. Kažu da je uvoz mlijeka u posljednja dva mjeseca, daleko veći od onoga što prikazuju Uprava za indirektno oporezivanje i Ministarstvo spoljne trgovine BiH. Zato su zatražili i sastanak s predstavnicima državnih institucija.

U ponedjeljak će mljekari iz RS i FBIH za isti sto sa istim zahtjevom – da se poveća carinska stopa, odnosno, prelevman, prilikom uvoza mlijeka i mlječnih proizvoda iz EU u BiH. Ne budu li usvojeni njihovi zahtjevi primijeniće represivnije mjere!

- Osamsto litara mlijeka, dnevna je proizvodnja na farmi Žarka Švrake iz Gradiške. Robu plasira Dubičkoj mljekari i dobija 62 pfeniga po litru. Do sada je otkupna cijena smanjivana dva puta. Otkupljivači najavljju još manje cijene – s početnom, od 40 pfeniga. Ni sam nije siguran da li da nastavi da se bavi proizvodnjom.

"Јa mislim da bi veću korist trebalo da ima država od nas, nego što mi imamo korist od litra mlijeka", kaže Žarko Švraka, poljoprivredni proizvođač-mljekar.

Ovakvih proizvođača je 200 000 u BiH. Јoš oko 50 000 stanovnika, angažovano je da preradi mlijeko i obezbijedi sirovinu za stoku. Svima njima, zbog uvezenog mlijeka, posao je ozbiljno ugrožen, upozoravaju mljekari.
S druge strane, u Upravi za indirektno oporezivanje kažu da je uvoz skoro prepolovljen.

"Za deset mjeseci prošle godine uvezli smo 22 775 tona mlijeka, u vrijednosti od 30,9 miliona maraka. Ove godine vrijednost uvezenih 12 468 tona je 19,2 miliona maraka"

Sličnu računicu imaju i za posljednja dva mjeseca, kada su na snagu stupile ruske sankcije.

“Tako smo u 9 i 10 mjesecu ove godine uvezli 1752 tone, vrijednosti od 2,8 miliona, dok smo u 9 i 10 mjesecu prošle godine uvezli nešto više, a to je 2 314 tona, u vrijednosti 4,2 miliona km", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Uvezene količine mnogo su veće, kategorični su mljekari. I predsjednik RS, Mliorad Dodik, kaže da je na tržište BiH za nešto više od dva mjeseca samo u mlijeku uvezeno čak 102 miliona maraka. Prvobitni efekat koji se dobija jeste jeftino mlijeko – dugoročni – ugrožavanje domaće proizvodnje.

"Niko ne garantuje da će ovakve cijene biti dugoročno, može se desiti da ti proizvođači dođu ovdje , a da mi više nemamo proizvodnju", kaže predsjednik RS Milorad Dodik.

Upravo zato, zatražiće da se uvedu mjere koje će zaštiti domaće proizvođače od nelojalne konkurencije.
U ponedjeljak će i mljekari iznijeti svoje zahtjeve koji se ogledaju u povećanju prelevmana za uvoz i to na 0,72%.

"Ako ne uvedu do srijede prelevmane, mi ćemo zatvoriti granične terminale i u BiH niko neće moći uvoziti mlijeko i mliječne proizvode" navodi Vladimir Usorac predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara.

“Krajnje je vrijeme da se mijenja politika prema domaćoj proizvodnji, Ako to ne urade mi ćemo biti prisiljeni dovesti svoje porodice i zabraniti uvoz bilo koje vrste u BiH", kaže Mehmed Nikšić,predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FbiH.
U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kažu da su carinske stope za ovu godinu propisane prema važećim carinskim tarifama. Uvezeno mlijeko se carini, a to, kažu, nije mala zaštita domaćih proizvođača.

"To je 10% od 0,30 – 0,40 pf po litru, sirevi čak i 10% do 1 KM, a jogurt 10% i 60 pf po litru.. To je solidna carinska zaštita " kaže Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Mlijeko se u BiH uvozi iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Za to su određena dva granična prelaza – Gradiška i Bijača. Mljekari tvrde, da je odobren uvoz i na prelazima Gorica, Izačić i Orašje, što u Upravi za indirektno negiraju.
Za svaki slučaj, kažu mljekari, i ove prelaze blokiraće u srijedu, ako do tada njihovi zahtjevi ne budu usvojeni.