latinica  ћирилица
06/11/2014 |  18:02 | Autor: RTRS

BiH se odriče prava na Sutorinu?

Savjet ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdio Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kojim se definiše državna granica koja će na terenu biti obilježena u roku od tri godine od stupanja na snagu ovog ugovora.

Prema ugovoru, državna granica se proteže od tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske na južnom dijelu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

"Dvije države na ovaj način, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet, unapređuju bilateralne odnose, ispunjavaju obaveze preuzete Poveljom Ujedinjenih nacija i šalju pozitivnu poruku zemljama u regiji, evropskim i globalnim partnerima o spremnosti Bosne i Hercegovine i Crne Gore da sporazumno urede preostala otvorena pitanja", stoji u saopštenju.

Savjet ministara današnjim Prijedlogom ugovora pred parlamentarce budućeg saziva stavlja odluku o dijelu jadranske obale u dužini od sedam km u mjestu Sutorina.

"Komisija za granice i eksperti radili su na utvrđivanju granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore i za njih nije bilo ništa sporno sem jednog dijela gdje je odlučeno da ona ide potokom. Oni su Savjetu ministara BiH predložili da verifikuje granicu između BiH i Crne Gore. Čuo sam proteklih dana kako neki otvaraju neka pitanja kao sporna", rekao je Sredoja Nović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo civilnih poslova dostaviće prijedlog ugovora Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a potom i na konačnu ratifikaciju novom sazivu Parlamentarne skupštine BiH.