latinica  ћирилица
10/11/2014 |  18:48 | Autor: RTRS

Šta je potpisao Savez za promjene?

Čim su potpisali sporazum, Demokratska fronta i SDA, objavili su kao "ekskluzivno" na svojim internet stranicama da su sa Savezom za promjene usaglasili principe o formiranju vlasti. Demokratska fronta objavila je da će u sklopu ustavnih reformi zagovarati formiranje ministarstva poljoprivrede i obrazovanja na BiH nivou. Žele i Apelacioni sud.

Realizuje li se potpisano, to bi mnogo moglo da košta srpski narod i Republiku Srpsku, poručio je danas predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

"Mi smo rekli da nećemo da biramo člana Predsjedništva BiH u parlamentu i da ne želimo da odvojimo rješavanje vojne imovine od imovine u cjelini, jer se na taj način želi deblokirati Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/, a visoki predstavnik ostaviti trajno u BiH", naveo je Dodik.

On je napomenuo, da SNSD nije prihvatio ni da se primjenjuje ono što SDA traži u oblasti obrazovanja na prostoru Republike Srpske, a da se na prostoru FBiH uspostavi drugačija praksa.

S druge strane, danas je iz SDA saopšteno da su “svi oni koji su spremni i zainteresovani da rade na jačanju BiH dobrodošli i ovo programsko opredjeljenje koje smo sada iskazali je u interesu jačanja BiH, njenog opstanka i ekonomskog oporavkka. S tim u vezi, i sporazum koji je potpisan s određenim političkim strankama, ide u tom pravcu“.

Kompletan tekst sporazuma koji je juče potpisan u Sarajevu možete pročitati ovdje.