latinica  ћирилица
12/11/2014 |  13:01 | Autor: RTRS

Vojislav Šešelj u Beogradu

Avion iz Amsterdama kojim je Šešelj stigao iz Holandije sletio je u 12:55 na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla".

Pristalice Srpske radikalne stranke okupile su se na dočeku svog lidera koji je nakon 12 godina provedenih u Hagu pušten na privremenu slobodu.

Vojislav Šešelj u avionu u povratku iz Haga (Foto: rtcg.me)

Na aerodromu "Nikola Tesla"  dočekali su ga supruga i sinovi. Uz njih su bili i čelnici SRS Nemanja Šarović, Nataša Јovanović, Vjerica Radeta i drugi.

Okupljeni su nosili stranačke zastave, majice i bedževe sa Šešeljevim likom, a organizovano je i stranačko obezbjeđenje.

Na aerodromu su bile i brojne domaće i strane novinarske ekipe. Iako je bilo najavljeno da će se obratiti novinarima, do toga nije došlo. On se, praćen burnim povicima okupljenih, provukao kroz gomilu i uputio u sjedište stranke u Zemunu.

Doček Vojislava Šešelja u Beogradu (Foto: @stefanogiantin)

Šešelj: Tribunal želio da me se otarasi

Lider radikala Vojislav Šešelj obratio se svojim pristalicama sa prozora stranačkih prostorija i poručio da ga je Haški tribunal "na brutalan način izbacio iz tamnice".

- Niti sam tražio, niti su postavljali uslove, već su željeli da me se što prije otarase", rekao je Šešelj, čiji su govor njegove pristalice često prekidale uz skandiranje "pobjeda, pobjeda".

 

 Šešelj je pristalicama koje su nosile stranačke zastave i zastave sa njegovim likom rekao da ga je Haški tribunal privremeno pustio i da će to privremeno trajati sve dok radikali ne obore sa vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, koje je nazvao "otpadnicima i srpskim izdajnicima" koji su "prodali svoju čast i karakter i postali sluge zapadnih sila", prenosi Tanjug.

Pristalicama je obećao da će rasturiti Haški tribunal, a rekao je i da je borba trajala nešto duže nego što je očekivao.

Šešelj je najavio da će sutra biti održana redovna sjednica SRS u podne, a da će se u subotu vidjeti na velikom mitingu te stranke na Trgu republike.

Pušten je iz Ševeningena na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je 6. novembra odluku da Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu, a Vlada Srbije prethodno je Tribunalu dostavila uslovne garancije za njegovo puštanje.

Vojislav Šešelj je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala duže od 11 i po godina.

Lider srpskih radikala optužen je za brojne ratne zločine, a optužnica protiv njega podignuta je 14. februara 2003. Dobrovoljno se predao 24. februara iste godine.

Suđenje je počelo četiri godine kasnije, 7. novembra 2007, ali presuda još nije donijeta.