latinica  ћирилица
15/11/2014 |  10:37 | Autor: Agencije

Brizbejn- Putin na udaru

U australijskom gradu Brizbejnu danas samit G20.

Zapadni lideri koji prisustvuju samitu G20 oštro su napali ruskog predsednika zbog krize u Ukrajini, zapretivši novim sankcijama Rusiji, ukoliko ne povuče vojnike i oružje iz susedne države.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je danas da je "ruska agresija" protiv Ukrajine "užasavajuća" i da predstavlja prijetnju za svijet, dok su evropske zemlje zaprijetile Moskvi daljim sankcijama ako ne zaustavi "protok vojske i oružja".

Govoreći na marginama samita G20 u Brizbejnu Obama je istakao da SAD predvode opoziciju "ruskoj agresiji na Ukrajinu koja predstavlja globalnu prijetnju, što se jasno vidjelo u obaranju aviona na jugoistoku Ukrajine".

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej rekao je, takođe, na samitu G20, da Moskva mora da prekine sa isporukom oružja i trupa u Ukrajinu i da mora da izvrši pritisak na proruske borce da prihvate primirje ili će se suočiti sa dodatnim sankcijama.

"Rusija mora da prekine protok oružja i trupa sa svoje teritorije u Ukrajinu i mora da povuče vojnike koji se već nalaze u Ukrajini", rekao je Van Rompej na konferenciji za novinare.

On je istakao da EU i dalje smatra da se kriza može riješiti samo političkim sredstvima. "Nastavićemo da koristimo sva diplomatska sredstva, uključujući sankcije", rekao je Van Rompej.

Ministri spoljnih poslova EU sastaće se 17. novembra i procijenti situaciju u Ukrajini, te odlučiti da li su protiv Rusije potrebne "dalji koraci", uključujući sankcije.

Merkel: Situacija u Ukrajini neprihvatljiva

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je danas da EU razmatra dodatne finansijske sankcije protiv ruskih pojedinaca zbog krize u Ukrajini.
"Sadašnja situacija nije zadovoljavajuća. Trenutno razmatramo stavljanje dodatnih lica na listu sankcionisanih", rekla je Merkelova novinarima na samitu G20 u Brizbejnu u Australiji.

Merkelova će se večeras na marginama samita sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali je rekla da ne očekuje "iznenadne, kvalitativne promjene" nakon razgovora.

U međuvremenu, ruska agencija "Sputnjik" javila je da su u toku razgovori "iza zatvorenih vrata" Putina i britanskog premijera Dejvida Kamerona na marginama samita G20.

Putin je ranije danas razgovarao sa italijsnkim premijerom Mateom Rencijem i imao kratak susret sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, javili su ruski mediji.

Putin će se večeras sastati i sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom.