latinica  ћирилица
15/11/2014 |  13:23 | Autor: SRNA

Izložba "Ranovizantijske bazilike u Bakincima"

Arheološka izložba pod nazivom "Ranovizantijske bazilike u Bakincima" otvorena je u galeriji Zavičajnog muzeja u Gradišci.
Gradiška - arheološka izložba "Ranovizantijske bazilike u Bakincima" - Foto: SRNA
Gradiška - arheološka izložba "Ranovizantijske bazilike u Bakincima"Foto: SRNA

Posjetioci su sinoć imali priliku da vide nakit, fotografije i kamenu plastiku, koji su pronađeni tokom arheoloških istraživanja na području opštine Laktaši.

Kustos arheolog Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović rekao je da je cilj izložbe da predstavi rezultate arheoloških istraživanja lokaliteta Gradina u Bakincima, kod Laktaša, od 2012. do 2014. godine.

Vujinović je naglasio da su arheolozi do sada pronašli tri bazilike i dio gornjeg grada i na osnovu materijala utvrdili da su svi objekti međusobno povezani i da predstavljaju veliku, usklađenu cjelinu.

"Bazilike se dovode u vezu sa drugom polovinom petog vijeka, vjeruje se da su porušene početkom sedmog vijeka, a nalazi ukazuju da je to bio regionalni centar, vjerovatno jedno od episkopskih sjedišta, koje je formirano u toku šestog vijeka", naveo je Vujinović.

Vujinović je podsjetio da je ova izložba 20. oktobra bila otvorena u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, te da su je posjetili arheolozi iz Srbije, Hrvatske, Austrije i Slovenije, koji su obišli lokalitet istraživanja bazilika.

"Dogovoreno je da naredne godine arheolozi iz Austrije i Slovenije učestvuju u istraživačkom radu na lokalitetu Ranovizantijskih bazilika, pa se u narednom periodu mogu očekivari bolji razultati arheoloških istraživanja", dodao je Vujinović.

Kao rezultat daljih istraživanja, naveo je Vujinović, može se očekivati stvaranje regionalnog centra za istraživanje tog perioda istorije na ovim prostorima i razvoj arheološkog turizma.