latinica  ћирилица
15/11/2014 |  20:28 | Autor: RTRS

BiH ima najnižu stopu učešća na tržištu rada u Evropi

Bosna i Hercegovina treba da usvoji set reformi tržišta rada koje bi omogućile povećanje otvaranja novih radnih mjesta, kolektivno pregovaranje, i u većoj mjeri angažovala mladu populaciju u radnu snagu.


Bosna i Hercegovina ima najnižu stopu učešća na tržištu rada u Evropi, sa samo 44 odsto radno sposobnog stanovništva.

Tržište rada u BiH nije se mnogo promijenilo od nekadašnjeg socijalističkog nasljeđa. Nedovoljno je razvijeno i nekonkurentno u odnosu na globalne trendove. Pod direktnim je uticajem lošeg stanja u privredi. Nije usklađeno sa obrazovnim sistemom što dovodi do polarizacije na deficitarne i suficitarne kategorije poslova i kadrova.

U borbi za radno mjesto pobjeđuju kvalifikovani i kadrovi s iskustvom, koji rade na unapređenju svojih vještina i time sebi povećavaju tržišnu vrijednost. Atraktivniji su kompanijama jer one traže radnike bez duge pauze u radnoj bigrafiji.

Unija studenata upozorava na hiperprodukciju visokoobrazovanih. Upisna politika trebala bi da odražava potrebe društva i tržišta rada, a ne želje obrazovnih institucija, učenika ili roditelja. Mladi su najbrojniji na biroima za zapošljavanje.

Mladi sve češće odustaju od prijavljivanja na oglase za posao jer poslodavci uglavnom traže radno iskustvo. U Uniji studenata ukazuju i na slučajeve netransparentnosti javnih konkursa. Buduća reforma promijenila bi praksu koja štiti one koji su u radnom odnosu i pružila mogućnost nezaposlanima da bi svi imali jednak pristup poslu.