latinica  ћирилица
15/11/2014 |  20:46 | Autor: RTRS

Kovač: Snajperisti bili jedan od okidača za početak rata

Zebnja i strah za položaj srpskog naroda devedesetih godina bili su ključni za formiranje srpskog ministarstva unutrašnjih poslova, izjavio je bivši ministar unutrašnjih poslova Tomo Kovač.

Kovač je naglasio da je pokretačka snaga za formiranje MUP-a Republike Srpske bila odbrana Srba, a ne da se uništi muslimanski narod. On je za emisiju Nekad bilo govorio i o pripremanju rata na prostoru Bosne i Hercegovine.

Ratni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske smatra da su jedan od okidača, pred rat u Bosni i Hercegovini, bili snajperisti, koji su u proljeće 1992.godine sa hotela Holidej In u Sarajevu pucali po okupljenim demonstrantima. Kovač tvrdi da mu je poznato ko stoji iza ovog napada, koji je pripisan Srbima.

“Agent koji je radio sa mnom, koji je bio kod Јuke bezbjednjak u toj jednoj grupaciji, Deni Hazimušić koji je sa snajperom došao golfom bijelim tačno na Skenderiju i dao ga određenim ljudima, oni su pucali po narodu, a poturili su da su to pucali ljudi Radovana Karadžića“, izjavio je Kovač.

Kovač ističe da je lomljenjem projugoslovenskih kadrova počelo pripremanje rata u Bosni i Hercegovini. Srpski korpus u komunističkoj partiji bio je, kaže, neodlučan i nije bio nacionalno svjestan bitke za Јugoslaviju.

“Imamo očiti primjer B.Bogićevića koji nije imao snage sa svojim glasom da ga da odakle potiče i da da glas za Јugoslaviju već ga je dao za Bosnu. Imamo to raslojavanje gdje duboko dolazi do nacionalnih podjela, nije to bio prvi put“, dodao je Kovač.

Pokušaj organizovanja islamskog poretka na prostoru BiH doveo je u finišu do samog rata na ovim prostorima, rekao je Tomo Kovač u emisiji Nekad bilo koju u cijelosti možete pogledati na programu RTRS sutra od 17 časova i 30 minuta.