latinica  ћирилица
17/11/2014 |  09:42 | Autor: Agencije

Emirati svrstali KANVAS Srđe Popovića u teroriste

Na spisku terorističkih organizacija koji je objavila Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata našla se i organizacija Centar za primjenjene nenasilne akcije i strategije /KANVAS/ iz Srbije, koju vodi Srđa Popović.

Ova organizacija, koju vodi jedan od vođa pokreta "Otpor", osnovana je 2004. godine i bavi se prenošenjem iskustva rušenja sa vlasti bivšeg predsjednika SR Јugoslavije Slobodana Miloševića drugim zemljama u borbi protiv autoritativnih režima.
Na spisku, koji prenosi austrijska novinska agencija APA, nalaze se organizacije iz Evrope, među kojima i muslimanske organizacije iz Skandinavije, Belgije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije.

Listu je sačinila Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata u skladu sa zakonom o borbi protiv terorizma, a objavljena je, kako prenosi zvanična novinska agencija Emirata VAH /WAN/, s ciljem podizanja svijesti društva o tim organizacijama.

Među organizacijama koje su označene kao terorističke nalaze se, između ostalih, Muslimansko brastvo, Al islah, Fataj al Islam, Al kaida u zemljama Magreba, somalijska Harakat al Šabad al mudžahedin, britanska Kordoba fondacija, nigerijska Boko Haram, Hezbolah i Islamski pokret Uzbekistana.

Na listi su i Al Nusra front, kao i druge grupacije u Siriji, a iz Evrope Udruženje muslimana Velike Britanije, Islamska zajednica Njemačke, Muslimanska liga Belgije, Udruženje muslimana Italije, Islamsko udruženje Finske, Udruženje muslimana Švedske, Savez islamskih organizacija Francuske.

Srđa Popović, izvršni direktor beogradskog Centra za primjenjenu nenasilnu akciju, ocijenio je da je "nesporazum ili greška" to što je vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata uvrstila njegovu organizaciju među one koje smatra terorističkim organizacijama i grupama.

Srđa Popović je agenciji Beta rekao da je ta organizacija uputila pismo i ambasadi UAE u Srbiji upravo sa željom da se kroz dijalog taj nesporazum što prije otkloni.