latinica  ћирилица
17/11/2014 |  10:07 | Autor: RTRS

Može li IS da udari temelje pravoj državi?

Do sada se IS, teroristička organizacija, nazivala samo "Islamskom državom", iako je zapravo bila riječ o brutalnoj miliciji u Iraku i Siriji. No, IS polako poprima strukture prave države.

Јohen Hipler, politolog na Univerzitetu Duisburg-Esen kaže da se tehnički gledano, ne može se govoriti o pravoj državi, budući da je jedan od važnijih kriterijuma stvaranja nove države priznanje od  drugih država. A to se, naravno, do sada još nije dogodilo.

"Činjenica je da se ova organizacija već dugo  trudi, ne samo posljednjih godina već i ranije, da izgradi prave državne strukture. Ovdje  postoji i poreski sistem kao i vojska - dakle, oni imaju nekih elemenata na osnovu čega bi se mogao steći utisak da se zaista kreću u tom određenom pravcu osnivanja prave države", Јohen Hipler. 

Ovdje se otvara pitanje, kako konstatuje DW, može li se govoriti o mafijaškoj državi, jer i mafija raspolaže sličnim sistemima.

"Najveća razlika leži u tome što mafija ne kontroliše i ne vlada toliko velikim međusobno povezanim područjima. IS je u međuvremenu postala  toliko geografski važna u Iraku i Siriji da je njen geografski uticaj djelomično veći od uticaja sirijske vlade. To je osnovna razlika između IS i mafije koja djeluje u pozadini u određenim dijelovima neke zemlje. Mafija istovremeno nije u stanju da nadvlada vlasti neke zemlje i zavlada njome. IS, osim toga, u svojim rukama ima i pravosuđe, sudove, oni ubiru porez, imaju organizovanu vojsku - to sve naravno mafija takođe nema", kaže Hipler.

DŽihadisti Islamske države

Prema istraživanjima njemačkih medija, organizacija IS svojim članovima nudi zdravstveno osiguranje, finansijsku pomoć prilikom ženidbi te financijsku pomoć za porodice islamista koji su poginuli ili su uhapšeni. Osim toga, navodno se vodi i posebna dokumentacija o teroristima samoubicama.

Hipler kaže da se još  ne primjećuje aktivnosti IS u pravcu priznanja od strane drugih država.  Organizacija se više i ne zove kao prije -" Islamska država u Siriji" ili "Islamska država u Iraku", već je ona sada samo "Islamska država", dakle, država svih muslimana. To znači da se ona sada nalazi u konkurenciji sa svim drugim islamskim državama - sa Saudijskom Arabijom, Sirijom, Irakom i drugima i želi da nastupi kao prava islamska država koju je takoreći osnovao sam prorok Muhamed. To znači da oni smatraju da su iznad drugih država, a ne samo jedna od mnogih. To u stvarnosti naravno izgleda drugačije, no ideološki gledano oni se  trenutno upravo tako "prodaju".