latinica  ћирилица
17/11/2014 |  11:55 | Autor: Agencije

Prijedor: Uhapšeno 12 lica osumnjičenih za ratni zločin

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH rano jutros uhapsili su 12 lica osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području opštine Prijedor, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je izvršena ova akcija.

Riječ je o predmetu iz kategorije najsloženijih predmeta u okviru Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina, navedeno je u saopštenju.

U okviru predmeta osumnjičeno je 18 osoba, a slobode su lišeni Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Rade Grujčić, Uroš Grujčić, Rajko Grbić i Rajko Gnjatović.

Za tri osobe koje se duže vrijeme nalaze van granica BiH slijedi raspisivanje međunarodnih potjernica, dok će jedno lice u toku dana biti privedeno iz KPZ Foča.

Za drugo lice koje je trebalo da bude privedeno federalni ministar pravde Zoran Mikulić nije izdao potrebnu saglasnost za izvođenje iz KPD Zenica, čime je izvršio ometanje rada pravosuđa i uticao na provođenje istrage protiv navedenog lica, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni su pod istragom da su od 23. do 28. jula 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske i policije, te Kriznog štaba, učestvovali u zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, opština Prijedor.

U ovom napadu ubijeno je više od 150 žrtava. Tijela većeg broja ubijenih su pronađena prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica, dok za tijelima više desetina ostalih žrtava se još traga.

Lica koja su lišena slobode su pod istragom zbog ubistava 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina 25. jula 1992. godine, nakon čega su tijela uklonjena u masovnu grobnica za kojom se još traga.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Istovremeno, izvršeni su i pretresi na više lokacija u potrazi za dokaznim materijalom u vezi sa osumnjičenim.

Tokom pretresa pronađena je značajna količina naoružanja i vojne oprema, i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal u toku istrage.

U ovom predmetu se istraga intenzivno nastavlja i očekuje se proširenje na veći broj lica, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, navode iz Tužilaštva.