latinica  ћирилица
17/11/2014 |  12:24 | Autor: TANЈUG

Vučić i Gabrijel: Zapadni Balkan potreban EU

Njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel sastao se danas, drugog dana posjete Srbiji, s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a na otvaranju sjednice Poslovnog savjeta Srbije i Njemačke poručio je da su njemački privrednici zainiteresovani da šire investicije u Srbiji i da njemačka srednja preduzeća, koja su najveći investitori, gdje dođu tu i ostaju.
Zigmar Gabrijel i Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Zigmar Gabrijel i Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Cilj sjednice Poslovnog savjeta Srbije i Njemačke je unapređenje ekonomskih odnosa dviju zemalja, a Vučić i Gabrijel su izrazili uvjerenje da će strukturne reforme u Srbiji doprinijeti njenom razvoju i dolasku novih njemačkih investicija.

Vučić je izjavio u uvodnom obraćanju da je Njemačka najznačajniji privredni i politički partner Srbije i poručio da će naša Srbija nastaviti sa strukturnim reformama, što će, kako je ocijenio, dovesti još više njemačkih privrednika koji će u Srbiji moći da se osjećaju kao kod svoje kuće.

Vučić je podsjetio da je Srbija usvojila 16 zakona koji "prvi put u srpskoj istoriji stvaraju moderne okvire za razvoj države", poput zakona o radu, stečaju, privatizaciji, i da je pred usvajanjem još pet.

"Pokrenuli smo najsveobuhvatniji program fiskalne konsolidacije koji je, osim po obimu, specifičan, jer mi smo jedina zemlja na kontinentu, a nesumnjivo jedina u jugoistočnoj Evropi, koja teške mjere štednje u javnom sektoru preduzima u ovakvom ternutku bez ičijeg ultimatuma, zato što smatra da je važno da se obori fiskalni deficit i spusti javni dug", rekao je Vučić.

Srpski premijer izrazio je zadovoljstvo što će radne grupe dviju zemalja za energetiku, poljoprivredu, unapređenje saobraćajne infrasturkure, investicije i turizam moći da razgovaraju o konkretnim modelima saradnje, njenom jačanju i privlačenju još investitora.

Njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel izjavio je da su njemački privrednici zainteresovani da šire investicije u Srbiji i istakao da je, uprkos kratkom roku u kojem je organizovana posjeta Beogradu, veliki broj novih potencijalnih investitora iz Njemačke pokazao veliku zainteresovanost za Srbiju.

Pomenuvši da su njemačka srednja preduzeća glavni investitori u Srbiji, Gabrijel je objasnio da ona već decenijama predstavljaju okosnicu razvoja Njemačke.

"Iskustvo s njemačkim srednjim preduzećima pokazuju da gdje ona odu tu i ostanu", rekao je Gabrijel, koji je i ministar privrede.

Ponovio je da Berlin podržava Srbiju na njenom evropskom putu i naglasio da je Srbiji i zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija, ali da su Srbija i zapadni Balkan jednako potrebni Uniji.

"Srbija je posebno značajna jer je najveća i ne smije da bude prepuštena samoj sebi", rekao je Gabrijel.

Prema njegovim rečima, saradnja u regionu je izuzetno značajna.

Evropska unija, kako je Gabrijel rekao, želi trajno da doprinese blagostanju i miru na kontinentu i "da ljudi više nikada ne nalaze smisao u sukobu sa susjedima, već u saradnji".