latinica  ћирилица
17/11/2014 |  12:39 | Autor: RTS

Bivši predsjednik FA pozvao na bojkot Mundijala

Bivši predsjednik Engleske fudbalske asocijacije (FA) Dejvid Bernstin pozvao je na bojkot Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, ukoliko Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) ne sprovede korjenite reforme.

Bernstin je za Bi-Bi-Si rekao da je "vrijeme za drastičnu akciju protiv Fife" i smatra da Mundijal u Rusiji neće moći da bude shvaćen ozbiljno ukoliko na njemu ne budu učestvovale vodeće evropske nacije.

Bernstin je podnio ostavku na mjesto u Antidiskriminatorskom odjeljenju Fife, koje je opisao kao "neefikasno".

Sedamdesetjednogodišnji Bernstin je ocijenio da je Fifa "totalitarna organizacija" i da ga podsjeća na "staru sovjetsku imperiju".

On je istakao da fudbal "ozbiljno trpi" pod sadašnjim režimom Fife, a da je odluka da se Mundijal 2022. godine dodijeli Kataru "najgora u istoriji sporta".

"Mislim da Engleska kroz Uefu ima uticaja na Fifu, a trebalo bi da razmotri da se povuče sa sljedećeg Mundijala, dok se ne izvrši odgovarajuća reforma vladajućeg fudbalskog tijela, uključujući povlačenje Blatera iz trke za peti mandat na mjestu predsjednika", rekao je Bernstin.

On je naglasio da je od 54 članica Uefe, veliki broj moćnih zemalja kao što su Njemačka, Španija, Italija Francuska, Holandija.

"Bez tih zemalja ne možete održati ozbiljni Mundijal", dodao je Bernstin.

Slično mišljenje kao što je Bernstinovo iznio je juče predsjednik Njemačke fudbalske lige Rajnhard Raubal koji je išao i korak dalje predloživši da Uefa izađe iz okrilja Fife, ukoliko izvještaj o korupciji prilikom izbora Rusije i Katara za domaćine Mundijala 2018. i 2022. godine ne bude u cijelosti objavljen.

Fifa je ove nedjelje saopštila da će se šampionati svijeta održati kako je i planirano, u Rusiji i Kataru, 2018. i 2022. godine i da nije bilo osnova za ponovni izbor domaćina.

Glavni istražitelj korupcije prilikom izbora za organizatore Mundijala Majkl Garsija žalio se na ovu odluku Fife, rekavši da je zasnovana na pogrešnom tumačenju njegovog izvještaja.