latinica  ћирилица
17/11/2014 |  13:48 | Autor: Agencije

Eksplozije na aerodromu u Donjecku

Snažne eskplozije i artiljerijska vatra odjekuju danas na aerodromu u Donjecku, na istoku Ukrajine, uprkos pokušajima da se postigne dogovor o okončanju sukoba koji ugrožavaju sporazum o prekidu vatre.

Rojtersov izvještač vidio je eksplozije artiljerijskih granata na nekoliko mjesta i čuo detonacije tokom novih sukoba između ukrajinskih i lokalnih snaga.

Lider proruskih snaga Andrej Purgin izjavio je juče da je postignut sporazum s ukrajinskim snagama o prekidu granatiranja okoline aerodroma u Donjecku.

Vojni portparol u Kijevu rekao je da je sporazum samo omogućio lokalnim snagama da pokupe svoje poginule i ranjene borce s aerodroma i da su okršaji nastavljeni tokom noći.

Vojni zvaničnici u Kijevu rekli su da je u posljednja 24 časa poginulo deset ukrajinskih vojnika i policajaca, prenio je AFP.

Obje strane međusobno se optužuju za kršenje prekida vatre. Situacija se pogoršala otkada su u regionu Donbasa, 2. novembra održani izbori, koje su Kijev i Zapad odbacili kao kršenje sporazuma o prekidu vatre.

Rusija je saopštila da poštuje rezultate glasanja u Donbasu.