latinica  ћирилица
17/11/2014 |  14:20 | Autor: Agencije

CIK: Počelo konstituisanje zakonodavnih tijela

Centralna izborna komisija BiH konstatovala je danas u Sarajevu da je počelo formiranje zakonodavnih tijela izabranih na oktobarskim opštim izborima.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić potvrdio je da je konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana za 24. novembar i najavio da bi tog dana u Banjaluci trebalo da budu dodijeljeni i sertifikati predsjedniku i zamjenicima predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik CIK-a dodao je da bi konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebalo da bude održana najvjerovatnije 2. decembra, a Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 4. ili 9. decembra.

"Konstituisanjem ovih zakonodavnih tijela stekli bi se uslovi za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije i Vijeće naroda Republike Srpske, po procedurama kako se to radi", dodao je Mikić.

On je podsjetio da potom slijedi izbor i 15 delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH – dvije trećine iz Doma naroda Parlamenta Federacije i jedne trećine iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Podsjećajući da je za danas zakazana konstitutivna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, Mikić je obavijestio da će konstitutivna sjednica skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona biti održana 19. novembra, Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona 20. novembra, a Bosansko-podrinjskog 21. novembra.

Centralna izborna komisija obaviještena je da je sve spremno i za konstitutivnu sjednicu Skupštine posavskog kantona.