latinica  ћирилица
17/11/2014 |  14:28 | Autor: SRNA

Vlajki predložio deklaraciju za očuvanje državotvornosti Srpske

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki predložio je danas deklaraciju o minimalnim i neophodnim uslovima za očuvanje i jačanje sadašnje autohtonosti i državotvornosti Republike Srpske unutar BiH.

U prijedlogu deklaracije ističe se da svaki politički subjekat u Republici Srpskoj, kome je stalo do srpskog identiteta, neće pristati na bilo kakvo ustavno preuređenje koje će dovesti u pitanje teritorijalni integritet Republike Srpske.

U prijedlogu se navodi da će svaki srpski politički subjekat, koji je svjestan svega nepravednog, pa i zločinačkog što je rađeno prema srpskom narodu - demonizacija, ucjene i prijetnje - bezuslovno insistirati na paritetu i konsenzusu, koji su dva osnovna principa Dejtonskog sporazuma.

"Svaki srpski politički subjekat neće ni na koji način dozvoliti preglasavanje bilo kog konstitutivnog naroda ni na jednom nivou vlasti, posebno ne u Republici Srpskoj ni na nivou BiH", ističe se u ovom dokumentu.

U prijedlogu deklaracije, koji je  Vlajki pročitao na konferenciji za novinare u Banjaluci, navodi se da nijedan  politički subjekat neće dozvoliti nikakve promjene izbornog sistema u BiH koje bi u sebi sadržavale postulat "jedan čovjek, jedan glas".