latinica  ћирилица
17/11/2014 |  15:58 | Autor: RTRS

B.Luka: Obilježen Međunarodni dan studenata

Danas se obilježava Međunarodni dan studenata kao sjećanje na 1939. godinu, kada su nacisti ubili 20 čehoslovačkih studenata koji su demonstrirali protiv okupacije.
Međunarodni dan studenata - Foto: SRNA
Međunarodni dan studenataFoto: SRNA

Dan studenata je i simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo. Povodom Međunarodnog dana studenata, danas je u Banjaluci potpisana Deklaracija o programskim osnovama zajedničkog djelovanja studentskih organizacija u Republici Srpskoj.

25 studentskih organizacija sa Univerziteta u Banjaluci, među njima i Unija studenata Republike Srpske i studentski parlamenti oba javna univerziteta u Srpskoj, od sada će se zajedno zalagati za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, sistemsko rješavanje problema zapošljavanja visokostručnog kadra, unapređenje studentskog standarda i podsticanje solidarnosti među studentima, istakao je predsjednik Unije studenata Republike Srpske, Borivoje Obradović.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržava sve aktivnosti Unije studenata. Uprkos finansijskim problemima, pred završetkom je projekat dodatnih 1.200 studentskih kreveta u Banjaluci, Foči i Istočnom Sarajevu, a počeće i renoviranje studentskog doma u Trebinju, istakao je resorni ministar Goran Mutabdžija.

Povodom Međunarodnog dana studenata čestitku Uniji studenata uputio je predsjednik Srpske, Milorad Dodik, istakavši da je obrazovanje jedna od najvažnijih pretpostavki za razvoj i napredak svakog društva, što posebno dolazi do izražaja u današnjim vremenima visokih tehnologija, otvorenih ekonomija i procesa globalizacije.

"Imajući u vidu značaj obrazovanja mladih i uticaj na dobrobit društva, institucije Srpske nastaviće da rade na unapređenju sistema obrazovanja, te u tom smislu pružati podršku studentima stvaranjem uslova za kvalitetan život i rad", poručio je Dodik.

On je posebne čestitke studentima uputio povodom potpisivanja ove deklaracije, naglasivši da će se time biti dodatno unaprijediti saradnja i dijalog s nadležnim institucijama.

Čestitku je uputila i predsjednica Vlade Željka Cvijanović koja je navela da su "znanja stečena na našim fakultetima, uz tradicionalno poznatu upornost i odlučnost naših studenata, garant prosperiteta Srpske".