latinica  ћирилица
17/11/2014 |  16:24 | Autor: TANЈUG

Nijemac zavodi red u Rumuniji: Potomak Saksonaca na čelu države

U drugom krugu predsjedničkih izbora, na kojima je favorit bio aktuelni premijer Viktor Ponta, Rumunija je dobila novog šefa države - lidera desnog centra Klausa Јoanisa, čija je kampanja bila fokusirana na borbu protiv korupcije i koji je obećao da će Rumuniju pretvoriti u "normalnu zemlju".

Bivši nastavnik fizike tihog glasa potiče iz njemačke manjine u Rumuniji, a aduti su mu pouzdanost i poštenje, u zemlji kojoj je dosta korupcije u redovima vlade.

On je lider Liberalne partije (PNL) od juna, ali nikada nije bio na funkciji u državnoj upravi. Pristalice ga opisuju kao "jedinog džentlmena među rumunskim političarima".

Јoanis (55) je postao poznat kao uspješan gradonačelnik grada Sibiu u Transilvaniji, koji je postao jedna od glavnih turističkih destinacija otkako je on stupio na njegovo čelo, 2000. godine.

Kao dobar menadžer, Јoanis je ovaj srednjovjekovni grad uzdigao do zapadnih standarda, što mu je donijelo reputaciju nekoga ko "dobro radi posao", kako je glasio i njegov slogan tokom predsjedničke kampanje.

Od 1989. do 1997. predavao je u gimnaziji Semjuel fon Brukental, najstarijoj rumunskoj školi u kojoj se nastava održava na njemačkom jeziku.

Klaus Јoanis

Za razliku od Ponte, koji je pokušao da proširi imunitet od krivičnog gonjenja za političare i zvaničnike u vladi, Јoanis se snažno zauzeo za transparentnost, poručujući da bi čak i predsjednik trebalo da bude pozvan na odgovornost.

Prema mišljenju nekih analitičara, koji su predviđali da bi Pontina pobjeda mogla da učini Rumuniju stabilnijom, Јoanisova pobjeda bi mogla da obnovi političke tenzije u jednoj od najsiromašnijih evropskih država.

Tokom predizborne kampanje, Јoanis je obećao da će očuvati nezavisnost rumunskog pravosudnog sistema i krhki napredak koji je postignut u borbi protiv korupcije. Obećao je i reforme na polju ekonomije, zdravstva i obrazovanja, kao i privlačnu poslovnu klimu za strane investitore.

Kao predsjednik, Јoanis će se, kao i njegov prethodnik Trajan Basesku, suočiti sa neprijateljski nastrojenom parlamentarnom većinom, što bi moglo da dovede do novih političkih trvenja.

Potomak njemačkih Saksonaca, prvi predsjednik Rumunije koji potiče iz etničke manjine je, za razliku od svojih roditelja i desetina hiljada pripadnika njemačke zajednice u Rumuniji, odlučio da ostane u toj zemlji nakon pada komunističkog lidera Nikolae Čaušeskua 1989.

Sibiu, ili Sibinj, dugo je nosio naziv Hermanštat, a germansko pleme Saksonaca naselilo je ovaj grad još u XII vijeku
Јoanis, koga Rumuni često nazivaju "Nijemcem", pripadnik je i vjerske manjine - on je protestant, u zemlji u kojoj je 90 odsto stanovništva pravoslavne vjere, a tokom predizborne kampanje se suočavao sa optužbama da "nije pravi Rumun".

Sibiu, ili Sibinj, dugo je nosio naziv Hermanštat

Njemački doseljenici su kolonizovali ovu oblast Rumunije sa ciljem da brane jugoistočnu granicu Kraljevine Ugarske. Dio njih se poslije Drugog svjetskog rata naselio u Njemačkoj i Austriji, a oni koji i dan danas žive u Transilvaniji nazivaju se Transilvanijskim Saksoncima.

Opisujući ga kao ne mnogo harizmatičnog, agencije navode da su rumunski glasači podržali Јoanisa iz straha da bi mladi i energični premijer Ponta mogao jednog dana da se pretvori u moćnika poput mađarskog premijera Viktora Orbana.

Prema rezultatima predsjedničkih izbora u Rumuniji na osnovu 76 odsto prebrojanih glasova pobjedu je odnio Јoanis sa 54,8 odsto glasova, dok je Ponta dobio 45,2 odsto.

Јoanis će na mjestu predsjednika zamijeniti Trajana Baseskua, koji je na čelu države bio 10 godina.