latinica  ћирилица
17/11/2014 |  17:37 | Autor: SRNA

Gračanica: Kamen temeljac za crkvu u Čaglavici

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije položio je i osveštao kamen temeljac za gradnju crkve u selu Čaglavica, uz put Priština - Gračanica.
Čaglavice - Foto: SRNA
ČaglaviceFoto: SRNA

"Svi zajedno sabrani, danas smo učinili početak zidanja hrama posvećenog Svetom Stefanu Lazareviću koji je vladao Srbijom u najteže vreme u istoriji srpskog naroda posle kosovskog boja. Blagoslov je Božiji da smo danas mi, njegovi potomci koji živimo na ovim prostorima, čuvajući veru naših predaka udostojeni da započenemo gradnju hrama svetitelju Stefanu", rekao je vladika Teodosije.

On je pozvao Srbe da, uprkos tome što je "pretežak krst koji nose", opstanu na svojim ognjištima, te poručio da onima koji su otišli gradnja ovog hrama bude poziv da se vrate.

"Ovo je trenutak težak za život na Kosovu i Metohiji. Naše molitve i gradnja ovog hrama će nas osnažiti na podvig, da iznesemo krst koji nosimo u vremenu u kome živimo", rekao je vladika Teodosije.

Osveštanju i polaganju kamena temeljca prisustvovalo je nekoliko stotina Srba, kao i predstavnici Srpske liste.

Predsjednik Srpske liste Aleksandar Јablanović naglasio je da je vrijeme da Srbi shvate da im bez podrške Vlade Srbije i međunarodne zajednice nema budućnosti i opstanka na Kosovu i Metohiji.