latinica  ћирилица
17/11/2014 |  19:45 | Autor: RTRS

Vol strit žurnal - EU u nastojanju da se prekine politički zastoj u BiH

Nakon usredsređivanja na diplomatske napore o pitanju Srbije i Kosova, Evropska unija priprema se da fokus prebaci na druga mjesta na Balkanu, u nastojanju da se prekine politički zastoj u Bosni i Hercegovini- piše Vol strit žurnal.
Vol srit žurnal - Foto: RTRS
Vol srit žurnalFoto: RTRS

U tekstu se napominje da ministri spoljnih poslova Evropske unije, prvi put pod okriljem nove visoke predstavnice za spoljnu politiku Federike Mogerini, razgovaraju o idejama kako BiH povesti ka članstvu u Evropsku uniju.

Mogerinijeva, bivša italijanska šefica diplomatije, obećala je da će joj Bosna i Hercegovina biti prioritet. Vol strit žurnal navodi da evropski zvaničnici vjeruju da su protekli izbori u BiH nagovještaj promjena i ekonomskog napretka.

List navodi da je glavna prepreka na evropskom putu neuspjeh zemlje da, kako se navodi, izmjeni ustavnu odredbu da tročlano Predsjedništvo čine Srbin, Hrvat i Bošnjak. List podsjeća da su britanski i njemački šefovi diplomatija predložili novi plan - da Brisel provede sporazum o stabilizaciji i pridruživanju onda kada dobiju pismenu potvrdu posvećenosti političara u Bosni i Hercegovini prema budućim institucionalnim, ekonomskim i političkim promjenama.

Ovo, navodi Vol Strit Žurnal, podrazumijva suočavanje sa ustavnom odredbom, fiskalnim reformama i privatizacijama.
Ako Bosna i Hercegovina počne da sarađuje, ministri spoljnih poslova obećali su da će podržati njenu kandidaturu za otvaranje pregovora o pridruživanju. Plan, kako se navodi, uklanja ustavnu reformu kao preduslov za napredak i stavlja je među niz drugih pitanja.

"Ništa od ovoga neće biti bitno ako Srbi odbiju da se uključe", navodi list, i dodaje da su izbori prošlog mjeseca pokazali da je unutrašnja politika Srba postala fluidnija.

Vol strit žurnal navodi da je predsjednik Srpske Milorad Dodik, koga mnogi u Briselu krive za blokadu reformi, jedva zadržao svoju funkciju, a da je opozicionar Mladen Ivanić, izabran za člana Predsjedniptva BiH.

Kabinet predsjednika Dodika, dodaju, nije odgovorio na zahtjev da se razgovara o planovima za Evropsku uniju.

Vol strit žurnal prenosi izjavu generalnog sekretara PDP-a Igora Crnatka da je Mladen Ivanić veoma otvoren za britansko - njemačku inicijativu.

Crnadak, u jednom mejlu Vol Strit Žurnalu, dodaje da je PDP jedina stranka u Srpskoj koja je proevropski orijantisana od svog osnivanja, ali da sve reforme moraju da obezbijede zaštitu Republike Srpske, kao što je zadržavanje glasanja na entitetskoj osnovi.

"Sada postoji Srbin u Predsjedništvu koji svoju političku budućnost ne duguje Miloradu Dodiku. To je plus", navodi bivši američki specijalni izaslanik za BiH Danijel Server.