latinica  ћирилица
17/11/2014 |  20:11 | Autor: RTRS

BiH jedan od prioriteta EU

U Briseli su o Bosni i Hercegovini danas razgovarali šefovi diplomatija zemalja Evropske unije.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, koja je prvi put predsjedavajuća Evropskog savjeta za spoljne poslove, u vrhu prioriteta stavila je BiH. Odmah uz krizu u Ukrajini, Bliski istok i ebolu. EU očekuje da se što prije formiraju vlade u entitetima i centralna vlast BiH. 

Da li je konferenciju za novinare pomjerila čak šest puta upravo zbog rasprave o BiH, Federika Mogerini nije rekla. Ali je priznala da su imali dugu, ali i dobru raspravu upravo o BiH.

Prijedlog Londona i Berlina čiji je cilj deblokada evroatlantskih integracija u BiH, za evropske diplomate je dobrodošla.

"Ali Hrvatska i Slovenija sugerisale su sličnu inicijativu proteklih mjeseci u pokušaju da se napravi iskorak. Iako imamo formiranu novu komisiju, nema izmjena u bazičnim pripremama oko pregovora i još postoji šansa da se otvori proces" , izjavila je Mogerini.

Za hrvatsku ministarku spoljnih poslova, Vesnu Pusić, BiH je pitanje koje Evropska unija može riješiti sama.

"Evropska unija je definisala, a u slučaju Bosne i Hercegovine upravo započela proces kojim bi se pristup članstvu BiH u Evropskoj uniji učinio funkcionalnijim, operativnijim i efikasnijim i mislim da se tu ništa neće promijeniti", rekla je Pusićeva.

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc vjeruje da će u BiH ubrzo biti formirana vlast koja će se odmah latiti posla i provoditi reforme, potrebne za približavanje EU. "Nema alternative", poručio je Kurc za federalne medije.

Velika Britanija i Nemačka nedavno su pokrenule inicijativu da se BiH ponude značajne investicije i brži put ka evropskim integracijama ako tamošnji politički lideri prevaziđu podjele i ozbiljno se posvete reformama.