latinica  ћирилица
17/11/2014 |  21:13 | Autor: TANЈUG

UN upozorile na širenje nasilja u Izraelu i Palestini

Ujedinjene nacije su danas upozorile da bi nasilje u Izraelu i na palestinskim teritorijama moglo još da se pogorša, ako ne bude brzog povratka za pregovarački sto.

Pomoćnik generalnog sekretara svjetskog tijela Јens Tojberg - Frandzen rekao je Savjetu bezbjednosti UN, koji broji 15 članica, da "povratak pregovorima nije bio nikada važniji".

"Bez istinske posvećenosti strana sveopštem pobošljanju života Palestinaca, možemo očekivati dalje pogoršanje bezbjednosne situacije i širenje trenutnog nasilja", rekao je on.

Ovo upozorenje uslijedilo je nakon prošlonedjeljne posjete regionu državnog sekretara SAD DŽona Kerija koji je nastajao da smanji napetost zbog nesporazuma oko svetog mjesta u jerusalimskom starom gradu.

Napetost su još više pojačali planovi Izraela da širi jevrejska naselja . Sukobi su skoro svakodnevno izbijali na mjestu gdje se nalazi džamija al Aksa. To mjesto je sveto i za muslimane i Јevreje.

Sve se todogađa posle sedmonedjeljnog rata u Pojasu Gaze i dok je na snazi prekid vatre koji bi tek trebalo da se konsoliduje.
Tojberg -Frandzen je na sastanku o Bliskom istoku rekao da ima nekih znakova napretka o obnovi Pojasa Gaze ali da je situacija osjetljiva.

Izrael je pristao da 800 kamiona sa materijalom za rekonstrukciju uđe u Gazu ali projekti UN vrijedni 62 miliona dolara još uvijek čekaju odobranje izraelske vlasti. Uz to je bilo malo napretka u uspostavljanju palestinskog jedinstva i jaz između Hamasa, koji dominira u Gazi i Fataha, na Zapadnoj obali, još uvijek postoji, a jedinstvo je ključno za obnovu.

Egipat će kasnije u novembru biti domaćin nove runde pregovora da se konsoliduje prekid vatre u Gazi, poslije rata u kome je poginulo skoro 2.200 Palestinaca, a na izraelskoj strani 73 ljudi, navodi AFP.

Tojberg-Frandzen je rekao je da sqedeća runda nasilja nikada nije daleko, imajući u vidu da okupacija traje skoro pola vijeka i činjenice da nema napretka ka dvodržavnom rešenju sukoba.