latinica  ћирилица
17/11/2014 |  22:26 | Autor: TANЈUG

Hrvati duguju "do guše"

Tokom naredne tri godine, Hrvatska će na kamate potrošiti oko 4,5 milijardi evra, a to je jednogodišnja penzija za 1,2 miliona penzionera.

Toliki novac bi, istovremeno, bio dovoljan za trogodišnje finansiranje planiranih izdataka za nauku, obrazovanje i sport, piše Novi list.

Troškovi kamata koje Hrvatska mora da plaća u svakoj godini više od dva i po puta premašuju i budžet Ministarstva odbrane.

Kako navodi list, riječ je o začaranom krugu, jer osim za pokrivanje deficita, Hrvatska mora da podiže i nove kredite kako bi otplatila stare koji dospijevaju na naplatu.

Prema projekcijama javnog duga za naredne tri godine, na naplatu dospijeva oko 68 milijardi kuna kredita, što znači da uz zaduženje za deficite, Hrvatska u periodu od 2015. do 2017. mora da izda obveznice ili podigne kredite veće od 101 milijarde kuna.

Predlagano je da Hrvatska pokuša da reprogramira svoj ukupni javni dug, ali se tome protive neki analitičari objašnjavajući da je to signal povjeriocima da država ne može da vraća dug, što automatski otežava i poskupljuje uslove za buduće kredite.

Kako navodi list, u tom slučaju Hrvatskoj samo preostaje rasprodaja imovine, od nekretnina do preduzeća u državnom vlasništvu, što je kratkoročno rješenje i ne može riješiti problem javnog duga koji je već prešao 80 odsto burto društvenog proizvoda, uz tendenciju rasta i narednih godina.