latinica  ћирилица
18/11/2014 |  08:03 | Autor: Agencije

Јerusalim: Napad u sinagogi, šestoro poginulih

Dva Palestinca naoružana sjekirama i pištoljima upala su u sinagogu u Јerusalimu i ubili četvoro, a povrijedili šest ljudi, prije nego što su ih ubili policajci, objavili su jutros izraelski mediji.

Portparol izraelske hitne pomoći je za Vojni radio izjavio da su ljekari na mjestu napada ukazali pomoć devet osoba, od čega je petoro u teškom stanju, prenio je Rojters.

Portparol policije Miki Rozenfeld je izjavio da vlasti u Tel Avivu smatraju ovaj najteži napad u posljednjih nekoliko godina "terorističkim aktom".

Do napada je došlo tokom jutarnje molitve u sinagogi na jugozapadu Јerusalima, u naselju Har Nof.

"Dvojica terorista, vjerovatno iz istočnog Јerusalima, ušli su u sinagogu u Har Nofu i napali vjernike sjekirama i pištoljem. Teroristi su neutralisani", izjavila je portparol policije Luba Samri za agenciju AFP.

Netanijahu najavio oštar odgovor na napad u sinagogi

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je da će Izrael "odgovoriti oštro" na smrtonosni napad na sinagogu u Јerusalimu. Netanijahu je napad označio "okrutnim ubistvom Јevreja koji su došli da se mole i koje su ubile gnusne ubice".

Netanijahu je nasilje pripisao huškanju od strane islamističkog Hamasa i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Izraelski premijer je rekao da međunarodna zajednica ignoriše huškanje na nasilje, ali nije ulazio u detalje. Hamas i Islamski džihad su pohvalili napad na sinagogu, istakvši da je to reakcija na smrt jednog palestinskog vozača autobusa.

U saopštenju je Hamas, koji dominira Gazom, naveo da je to "odgovor na ubistvo mučenika Јusufa Ramunija".

Riječ je o vozaču autobusa iz istočnog Јeruslima koji je nađen obješen u svom vozilu kasno u nedjelju, u incidentu koji je policija opisala kao samoubistvo, ali su njegove kolege rekle da izgleda kao ubistvo.

Abas osudio napad

Palestinski predsjednik Mahmud Abas osudio je današnji napad. Ovo je prvi put da je Abas direktno osudio nasilje tokom nemira u posljednjih nekoliko sedmica.

- Predsjedništvo osuđuje napad na jevrejske vjernike na jednom od njihovih mjesta za molitve u zapadnom Јerusalimu i osuđuje ubistva civila, bez obzira na to ko ih je počinio, saopštila je Abasova kancelarija.

U tekstu se dodaje da "došlo vrijeme da se okončaju okupacija i uzroci tenzija i nasilja".

Keri: Napad na sinagogu je čin čistog terora

Američki državni sekretar DŽon Keri osudio je napad na sinagogu i označio ga kao "čin čistog terora i besmislene brutalnosti".

Keri, koji se nalazi u Londonu, pozvao je palestinsko rukovodstvo da osudi napad, koji su izvela dvojica Palestinaca u ultraortodoksnoj četvrti Har Nof.

- Naša srca su sa Izraelcima, rekao je Keri i dodao da poziva "palestinsko rukovodstvo na svim nivoima da osude ovaj čin najoštrije...i da preduzmu ozbiljne korake u uzdržavanju od svake vrste podsticanja".

Narodni front za oslobođenje Palestine preuzeo odgovornost za napad

Brigade Abu Ali Mustafa, oružano krilo Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, saopštile su da su izvele napad na sinagogu u Јerusalemu u utorak rano ujutru.

Narodni front za oslobođenje Palestine je ekstremno ljevičarska palestinska nacionalistička grupa. Ona je i dalje jedna od vodećih palestinskih frakcija i njeni militanti stoje iza brojnih ranijih napada na Izraelce.

Hamas i druga palestinska islamska militantna grupa, Islamski džihad, pozdravili su napad. Izrael je obje grupe označio kao terorističke organizacije.