latinica  ћирилица
18/11/2014 |  08:44 | Autor: TANЈUG

Lavrov: EU blizu tačke bez povratka

Moskva izražava nadu da veze između Rusije i Evropske unije još nisu prešle "tačku bez povratka", izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

On je rekao da je politika EU prema tekućoj ukrajinskoj krizi očigledno pokušaj da se prebaci odgovornost koja, u stvari, podriva povjerenje prema evropskom kontinentu, javila je ruska novinska agencija Tass.

"Nadamo se da još nismo prešli tačku bez povratka. Zainteresovani smo za progresivni razvoj odnosa (sa EU)", rekao je Lavrov na zajedničkoj sjednici Kolegijuma ruskih i bjeloruskih ministarstava inostranih poslova i primijetio da "Rusija drži EU za svog veoma važnog partnera".

Izjava ruskog ministra uslijedila je pošto je Brisel uveo nove, dodatne, sankcije proruskih snagama u Ukrajini koje, kako navodi AFP, podržava Kremlj, a Moskva odgovorila zabranom uvoza hrane iz zemalja EU.

Lavrov je primijetio da je zvanični Kijev zauzeo kurs "društveno-ekonomskog gušenja jugoistoka Ukrajine, dodaje Tass.

"Apelujemo da se započne sveukrajinski bezuslovni i izvršni dijalog kako je to predviđeno mirovnim sporazumima iz Minska od 5. septembra", rekao je Lavrov i dodao da umjesto uspostavljanja stabilnih kontakata, zvanični Kijev je zauzeo kurs društveno-ekonomskog gušenja jugoistoka Ukrajine gdje pretežno žive Rusi.