latinica  ћирилица
18/11/2014 |  13:04 | Autor: sportal.rs

Englezi o huliganizmu: Sve polazi od Vlade

Јedan od vodećih gostiju na konferenciji OEBS-a o unapređenju bezbjednosti na sportskim događajima je oficir za bezbjednost Kristal Palasa, Adrian Roberts.
Neredi na derbiju - Foto: TANЈUG
Neredi na derbijuFoto: TANЈUG

Komesar za bezbjednost Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Milivoj Mirkov rekao je da su navijači glavni problem kada je u pitanju bezbjednost na utakmicama, ali da niko neće da im se suprotstavi, pa čak ni klubovi.

Gost iz Engleske otkrio je svoje mišljenje o suzbijanju nereda na stadionima, a nije mogao da ne pomene Margaret Tačer koja je posebnim zakonom dovela u red navijače na Ostvu.

"Sve polazi od Vlade. Ona je ta koja daje određene nadležnosti policiji i sudstvu. Danas kod nas, ako neko utrči u teren biće uhapšen, priveden prekršajnom sudiji i taj više nikada neće moći da dođe na neki stadion u Engleskoj. Međutim, ako nemate podršku pravosuđa, onda imate veliki problem", rekao je Roberts i opisao kako je "Čelična lejdi" promijenila stvari u Engleskoj, koja je sredinom osamdesetih bila talac huliganizma:

"Mi smo bili u takvoj situaciji 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka. Međutim, nakon tragedija na Hejselu i Hilsborou, počeli smo ozbiljnije da pristupamo tom problemu. Stvorili smo sjajan obavještajni sistem i sada imamo sve podatke koji nam trebaju unaprijed. Kazne su drakonske, nema milosti prema huliganima. Možda ključnu ulogu imaju fudbalski obavještajci, koji poznaju navijače, znaju ko je ko i znaju protiv koga se moraju sprovesti određene aktivnosti", rekao je Roberts, a prenosi hrvatski Indeks i dodao da su već informisani o potencijalnim problemima pred meč Engelske i Škotske.

"Nije potrebno posebno pominjati o kakvom se rivalstvu radi. Već imamo informacije da možemo očekivati probleme. Na osnovu tih dojava, policija će pokucati na vrata problematičnih navijača i izolovati ih. Neće im biti dopušteno da dođu na stadion. Ima policija načine da nekoga izoluje i na 24 sata i to se često koristi. U Škotskoj policija može da privede navijača ako sumnja da će taj nešto da uradi", rekao je Roberts.