latinica  ћирилица
18/11/2014 |  16:22 | Autor: SRNA

Srpska za prevazilaženje zastoja u evrointegracijama

Republika Srpska opredijeljena je za prevazilaženje zastoja u procesu evropskih integracija u BiH uz puno uvažavanje ustavnopravnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma, rečeno je na sastanku premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović i ambasadora Italije u BiH Ruđera Korijasa.
Ruđero Korijas i Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Ruđero Korijas i Željka CvijanovićFoto: SRNA

Cvijanovićeva je podržala nastojanja da se fokus u odnosu EU prema BiH usmjeri na ekonomske i socijalne teme. Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciju u Republici Srpskoj, BiH, sa osvrtom na implementaciju rezultata proteklih opštih izbora u BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske.

Na sastanku je razgovarano i o britansko-njemačkoj inicijativi za BiH, koju su nedavno u Berlinu predstavili ministar inostranih poslova Velike Britanije Filip Hemond i ministar inostranih poslova Njemačke Frank Valter Štajnmajer.

Premijerka razovarala sa ambasadorom Švajcarske

Premijerka Željka Cvijanović razgovarala je danas i s ambasadorom Švajcarske u BiH Hajnrih Maurer o investicionoj ponudi Srpske i aktivnostima unapređenja administrativnog okvira radi poboljšanja poslovne klime.

Iskazan je interes za unapređenje ekonomske saradnje i za buduće zajedničke projekte. Cvijanovićeva je ambasadoru predstavila projekat poslovne registracije u Republici Srpskoj kojim je omogućena registracija preduzeća za tri dana, kao i aktivnosti koje se preduzimaju da se ovi poslovi ubuduće obavljaju onlajn.

Na sastanku je bilo riječi i o razmjeni iskustava i dobrih praksi između Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i lokalnih razvojnih agencija u Republici Srpskoj na unapređenju vještina i znanja u promociji privrednih, ekonomskih i turističkih potencijala, rada i samozapošljavanja.