latinica  ћирилица
18/11/2014 |  19:12 | Autor: Rojters

Netanijahu naredio oštar odgovor zbog napada

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je da će Izrael odgovoriti oštro na smrtonosni napad na sinagogu u Јerusalimu.

Netanijahu je rekao da će Izrael odgovoriti oštro i naredio da se sruše kuće dvojice terorista iz istočnog Јerusalima koji su izveli napad. Napad u kome je ubijeno četvoro Izraelaca, označio je kao okrutno ubistvo Јevreja koji su došli da se mole.

Netanijahu je nasilje pripisao huškanju od strane islamističkog Hamasa i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Abas je, međutim, osudio napad na sinagogu u Јerusalimu. "Predsjedništvo osuđuje napad na jevrejeske vjernike koji se dogodio na mjestu molitve i osuđuje ubistvo civila bez obzira ko to čini", saopštio je njegov kabinet.

Hamas i Islamski džihad su podržali ovaj napad, te naveli da je to reakcija na smrt jednog palestinskog vozača autobusa. Policija je smrt vozača iz istočnog Јeruslima koji je u nedjelju nađen obješen, opisala kao samoubistvo, ali su njegove kolege rekle da izgleda kao ubistvo.

Američki predsjednik Barak Obama osudio je napad u sinagogi i pozvao izraelske i palestinske lidere da smanje tenzije i teže miru. "Ne postoji i nema opravdanja za takve napade protiv nevinih civila", naveo je Obama, i naglasio, da je u ovom osjetljivom trenutku najvažnije za izraelske i palestinske lidere i građana da zajednički rade na smanjenju tenzija, da odbace nasilje i traže put ka miru.