latinica  ћирилица
18/11/2014 |  21:13 | Autor: Blic

Kosovo na korak do učešća na OI u Riju

Rusija i Kina neće blokirati punopravni prijem republike Kosovo u Međunarodni olimpijski komitet (MOK) kao 205. člana, iako nisu priznale jednostrano proglašenje Kosova, koje se nalazi na korak od učešća na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru, saznaje "Blic".

MOK je 22. oktobra saopštio da je Izvršni odbor te organizacije "provizorno priznao Olimpijski komitet Kosova" i predloženo je da puno priznanje bude na zasjedanju koje će biti održano 8. i 9. decembra u Monaku.

Kosovo je dobilo podršku SAD i Njemačke za prijem, dok Rusija i Kina, u koje se Srbija uzdala, po svemu sudeći nisu spremne da se angažuju za sprječavanje ulaska južne srpske pokrajine u ovu međunarodnu organizaciju.

Prema saznanjima "Blica", sve je izvjesnije da će na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru učestvovati sportisti pod zastavom samoproglašene republike Kosovo. Olimpijski komitet Srbije (OKS) i Ministarstvo sporta, koji su najoštrije osudili prvobitnu odluku MOK-a, bili su maksimalno angažovani na sprječavanju ove odluke, međutim, Srbija je po svemu sudeći ostala bez posljednjih aduta u ovom slučaju.

Na 69. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija početkom novembra, "istorijskom rezolucijom" MOK-u je priznata nezavisnost i autonomija, kao i rukovođenje olimpijskim pokretom, što znači da članstvo u UN nije uslov za prijem u olimpijsku porodicu.

Evropska rukometna federacija (EHF) je krajem septembra Rukometni savez Kosova uvrstila kao punopravnog člana, što nacionalni savez Srbije nikako nije mogao da spriječi i reprezentacija Kosova je već započela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2016. godine, a i klubovi će moći da se takmiče na evro-sceni.

Takođe, Bokserski savez Kosova je 15. novembra primljen Svjetsku boksersku federaciju (IBF).