latinica  ћирилица
18/11/2014 |  21:45 | Autor: Agencije

Sonda File pronašla organske molekule na kometi

Iako je radila samo 60 časova, sonda File je uspjela da pošalje podatke o uzorcima koje je sakupila na kometi 67P, a jedno od najvećih otkrića jeste potvrda da kometa sadrži organske molekule.

Detaljnije informacije još nisu poznate, osim da su molekuli bazirani na ugljeniku, što je osnovna karakteristika organskih molekula i spojeva. Kompleksne organske materije, kao što su aminokiseline, zapravo su gradivni elementi života na Zemlji. Ovo otkriće moglo bi da razjasni da li su sastojci bitni za nastanak života na našoj planeti stigli sa kometama.

Ostale analize pokazuju da je površina kometa većim dijelom prekrivena ledom i tankim slojem prašine debljine 10 do 20 centimetara.

Јedna od misija Filea bila je da utvrdi da li organske materije postoje na površini komete. Takođe, sonda je trebalo da utvrdi prirodu organskih molekula, ali naučnici još ne izlaze u javnost sa tim podacima.

File je trenutno u fazi hibernacije nakon što je "uspavan" zbog nedostatka sunčeve svjetlosti usljed pozicije koju je zauzeo pri grubom slijetanju. Nakon 10-godišnjeg putovanja, sonda Rozeta je prošle srijede uspješno spustila robotsku laboratoriju na površinu komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko. To je prvi puta u istoriji da je jedan ljudski objekat sletio na površinu komete.