latinica  ћирилица
19/11/2014 |  08:08 | Autor: RTRS

Blokada na carinskim terminalima u BiH

Mljekarima i uzgajivačima svinja koji već sedmi dan protestuju na carinskim terminalima u BiH, danas će se pridružiti i mesari, ribari, živinari.
Gradiška - protest poljoprivrednika - Foto: RTRS
Gradiška - protest poljoprivrednikaFoto: RTRS

Nezadovoljni su ishodom jučerašnje sjednice Savjeta ministara BiH o zaštiti domaće proizvodnje.

O zahtjevima da cijena sirovog mlijeka iz uvoza ne smije biti ispod 80 pfeniga po litru, ali i o uvođenju plavog dizela, Savjet ministara nije raspravljao, jer čekaju da zahtjeve dobiju u pisanoj formi.

Bh ministari pozvali su sva nadležna tijela da razmotre pravni osnov za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje i da se angažuju na obezbjeđenju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

VOĆARI PODRŽAVAЈU MLjEKARE, ALI NEĆE NA PROTESTE

Udruženje voćara Srpske saopštilo je da podržava proizvođače mlijeka u borbi za ostvarivanje njihovih zahtjeva, ali i poručilo da njegovi članovi ne planiraju da se pridruže protestima i blokadi carniskih terminala na graničnim prelazima. Iz Udruženja navode da je juče objavljena u medijima pogrešna informacija da će se proizvođači voća od danas priključiti protestima sa proizvođačima mlijeka.

- Udruženje voćara smatra da je probleme zaštite domaće proizvodnje potrebno rješavati u paketu, a ne parcijalno po granama proizvodnje. To ključno pitanje za opstanak domaće proizvodnje treba rješavati zajednički i da se sa nivoa Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske djeluje prema nadležnim institucijama, navodi se u saopštenju.