latinica  ћирилица
19/11/2014 |  08:21 | Autor: novosti.rs

Đoković stao u odbranu Federera

Dok su se forumi užarili pod temperaturom negativnih komentara, a komentatori naoružali otrovnim strelicama koje ispaljuju ka Rodžeru Federeru, najbolji teniser svijeta Novak Đoković je stavio štit ispred Švajcarca.

Više je Nole branio rivala iz Bazela i njegovu odluku da se povuče, nego što je isticao sebe, svoje rezultate i novi istorijski uspjeh do kog je došao uzevši treću uzastopnu krunu na završnom mastersu. Zato i ne čudi što je poslije konferencije za medije u "O2 areni" dobio gromoglasan aplauz, i priznanje da je zaslužio epitet šampiona na terenu i van njega.

"Tokom meča dublova u nedjelju saznao sam šta se dešava. Odradio sam zagrijavanje, spremao sam se za bitku, za meč koji sam iščekivao i koji su ljudi željeli da gledaju. Trebalo je da to bude posljednji duel sezone. Želeo sam da dam maksimum na terenu, a siguran sam i da bi Rodžer isto učinio, samo da je bio u stanju. Razgovarali smo, i kako sam shvatio, samo tri puta se u životu povukao, a igrao je preko hiljadu mečeva. Ne možete i ne treba da ga krivite. Sa druge strane, ovo je prvi put da se nije igralo finale završnog mastersa, i bila je veoma čudna situacija", rekao je Novak.

Kalkulisanje Federera zbog Dejvis kupa nije razlog odustajanja, smatra Đoković.

"Rodžer je od onih igrača koji se uvijek takmiče, daju 100 odsto i bore se ako mogu. Ne mislim da je htio da se sačuva za Dejvis kup finale. Ma nije to bio slučaj. Čak mi je rekao i da je učešće u tom meču pod znakom pitanja. Ovo je bio jedan od najvećih mečeva u sezoni za njega, kao i za mene. Po važnosti, odmah ispod finala Grend slema.

Novak je ispričao i kako je došlo do toga da igra egzibiciju sa Endijem.

"Bio sam iznenađen, baš kao i svi drugi kad sam čuo da Rodžer neće moći da igra. Sjedio sam u svlačionici, radio rutinske stvari pred meč. Onda smo krenuli da pričamo šta možemo da uradimo da nekako ispunimo program i odužimo se publici. Dvorana je bila prepuna. Željeli su da vide susret u singlu. Srećom pa je Endi bio u Londonu. Želim da mu se zahvalim što je došao i uložio trud. Tenis je vjerovatno bio posljednja stvar o kojoj je razmišljao tog dana. Htio je da se odmori poslije duge sezone. Ali, stigao mu je poziv na koji se javio i došao je. Igrali smo oko sat vremena, a poslije je učestvovao i u dublu. Nadam se da su navijači uživali".

Srpski teniser je istakao da jedva čeka početak nove sezone.

"Sada sam na vrhuncu karijere, fizički se osjećam veoma spremno. Motivisan sam da nastavim da igram na visokom nivou. Dok je god tako, trudiću se da to iskoristim i borim se za prvo mjesto na svijetu i najveće titule u tenisu. Rolan Garos je bio i ostao jedan od mojih najvećih ciljeva, ali želim i da ostanem na samom vrhu ATP liste", zaključuje Đoković.