latinica  ћирилица
19/11/2014 |  09:10 | Autor: SRNA

Stanić: Ako ne reagujemo na ustaštvo, svi smo ustaše

Bivši hrvatski fudbalski reprezentativac Mario Stanić osudio je ustašku ikonografiju i navijanje, koje je postalo svakonevnica u hrvatskom fudbalu, a posebno mu smeta što nema adekvatnog reagovanja države na takve pojave.

"Što se tiče ovog sa ustašama, ako niko ne smatra da na to treba reagovati, onda smo očito mi svi ustaše. Zaista ne znam šta nam se to događa. Ako nam je to dio navijačkog folklora, onda smo zaista dotakli dno", kaže Stanić za hrvatski portal "Indeks".

Komentarišući nedavne incidente koje su izazvali hrvatski navijači na utakmici između reprezentacija Italije i Hrvatske u Milanu, Stanić je rekao ne razumije nasilje i da ne želi pravdati ono što se dogodilo na stadionu.

"Ali, mišljenja sam da je istina puno kompleksnija od one koju nam mnogi pokušavaju prezentovati. Licemjerje doživljavamo na svakom koraku i fudbal je samo refleksija onoga kakvo nam je društvo. Ako krenemo redom i pogledamo šta se sve događa u politici, zdravstvu, školstvu, kakvi su nam mediji, onda ne treba čuditi zbog čega nam društvo sve brže klizi u neku vrstu kamenog doba", ističe Stanić.

On je konstatovao da se depresija nadvila nad cjelokupno hrvatsko društvo i da se Hrvatska vraća "u rikverc" i to u svim segmentima.

"A najviše boli to što je to postalo normalno. Postali smo društvo koje od zdravih ljudi pravi nezdrave", kaže Stanić.

Evropska fudbalska federacija /UEFA/ pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatske i Italije zbog nereda na kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2016, koja je igrana u Milanu.

UEFA je protiv Hrvatske otvorila postupak zbog bacanja baklji na teren, nereda na tribinama i rasističkog ponašanja navijača, a Italija je pod istragom zbog loše organizacije susreta.

Odluku o kazni UEFA će donijeti 11. decembra, prenose hrvatski mediji.

Izvršni predsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza Damir Vrbanović osudio je divljanje hrvatskih huligana na San Siru.

On je rekao da će kazna UEFE biti drastična, te da bi Hrvatska, osim ogromne finansijske kazne, iduće dvije utakmice mogla igrati pred praznim tribinama.

Pomoćnik ministra nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske Tomislav Paškvalin rekao je za RTL da će se i Vlada Hrvatske "aktivirati po pitanju divljanja navijača".

"Uskoro ćemo imati sjednicu, razgovaraćemo sa drugim institucijama da bismo donijeli kvalitetne zaključke", rekao je on.

Kvalifikaciona utakmica za odlazak na Evropsko prvenstvo 2016. godine između Italije i Hrvatske, igrana je u nedjelju, 16. novembra, u Milanu, a obilježilo ju je divljanje i ustaško skandiranje hrvatskih navijača zbog čega je bila i prekinuta.

Zbog remećenje javnog reda i mira i nasilničkog ponašanja uhapšeno je 16 navijača koji treba da budu izvedeni pred istražnog sudiju.