latinica  ћирилица
19/11/2014 |  09:56 | Autor: TANЈUG

Cijene nafte različite

Cijene nafte su danas različite, jer trgovci predviđaju da će se vodeći proizvođač nafte, Saudijska Arabija, oduprijeti pritiscima ostalih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte da smanji proizvodnju tog energenta zarad podizanja cijena nafte.

Barel američke "lake" nafte za isporuku u decembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 44 centa na 74,17 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa "brent" za januarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupio osam centi na 78,55 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"U fokusu trgovaca je trenutno Saudiska Arabija, kao i to da li će podleći pritisku preostalih članica OPEK-a da smanji proizvodnju. Dosadašnji pokazatelji govore da su male šanse da će Saudijska Arabija popustiti pod njihovim pritiskom", izjavio je strateg sidnejske kompanije "CMC Markets", Majkl Mekarti.

Uprkos padu svjetskih cijena nafte za četvrtinu od juna, članice OPEK-a i dalje su podijeljenog mišljenja o smanjenju proizvodnje radi sprečavanja daljnjeg pada cijena "tečnog zlata".

Venecuela i Ekvador javno su apelovali na smanjenje proizvodnje, a Iran je poručio da je smanjenje neophodno jer zemlje proizvođači bilježe pad prihoda od tog energenta.

OPEK proizvodi oko trećinu globalnih zaliha nafte, a trenutno nešto ispod 31 milion barela dnevno. O daljim ciljevima proizvodnje, članice tog kartela  raspravljaće  u Beču , 27. novembra.