latinica  ћирилица
19/11/2014 |  11:01 | Autor: Agencije

Tužilaštvo traži 41 godinu za Bojovića

Špansko državno tužilaštvo zatražilo je da bivši vođa "zemunskog klana" Luka Bojović bude osuđen na 41 godinu zatvora zbog ubistva Milana Јurišića.

 Suđenje četvorici članova "zemunskog klana" sa Bojovićem na čelu, optuženima za brutalno ubistvo Јurišića 2009. godine u Madridu, okončano je na sudu u španskoj prestonici iznošenjem završnih riječi odbrane, koja je zatražila od suda da "presudi po pravdi".

- Nadam se da će ovaj sud napraviti razliku između istine i laži,rekao je Bojović, koristeći svoje pravo da iznese završnu riječ pred izricanje presude, prenijeli su španski mediji.

Za Bojovićeve saradnike Vladimira Milisavljevića, Vladimira Mijanovića i Sinišu Petrića tužilaštvo je zatražilo zatvorske kazne od 21, 17, odnosno pet godina.

Oni su optuženi za izvršenje i saučesništvo u brutalnom ubistvu još jednog člana "zemunskog klana" Milana Јurišića, čije je tijelo poslije ubistva raskomadano i bačeno u rijeku Mansanares.

Sretko Kalinić, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u Srbiji, ranije je španskom istražnom sudiji opisao kako su on, Bojović i Miloš Simović ubili Јurišića udarajući ga čekićem po glavi, a zatim njegovo tijelo raskomadali i bacili u rijeku.

Milisavljević je, međutim, to ubistvo pripisao Kaliniću, navodeći da je način na koji je žrtva ubijena i raskomadana karakteristična upravo za Kalinića.

Na iznošenju završnih riječi, Bojović je ponovo negirao krivicu za brutalno ubistvo Јurišića i zatražio da bude okončana, kako je rekao, "noćna mora" kroz koju prolaze on i njegova porodica, "koja je morala da sluša neke apsurdne stvari".

Preostala trojica optuženih su negirali krivicu i izrazili uvjerenje da će sud donijeti "pravednu i ispravnu" odluku.

Tužilaštvo je podsjetilo da su optuženi "bili dio kriminalne organizacije i bjegunci od srpske pravde, čije ih vlasti optužuju i da su učestvovali u ubistvu tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

Bježeći od pravde, oni su stigli u Madrid, gdje su zajednički iznajmili stan u ulici Lago Salado na sjeveroistoku španske prestonice, podsjećaju španski mediji.

Bojović je, prema navodima španskog tužilaštva, bio počinilac zločina.

- On je izgubio kontrolu i svog sunarodnika, Milana Јurišića, ubio dok je izlazio ispod tuša udarcima čekićem po glavi, rekla je tužilac Ana Noe.

Bojović se nalazi u pritvoru otkad je, po Interpolovoj potjernici, 10. februara 2012. godine uhapšen u Valensiji zajedno sa Petrićem i Milisavljevićem.